Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Part central del carrer de la Sardana de Reus, amb un parc infantil al mig envoltat de bancs

L'oposició municipal de Reus portarà la situació de la Sardana al plenari

Una moció del PSC i una altra de la CUP volen debatre sobre aquesta zona concreta i sobre la política del govern al respecte

Aquest divendres s'ha de celebrar el ple municipal del mes de juny a l'Ajuntament de Reus. Encara de manera telemàtica, la sessió compta amb diferents punts a l'ordre del dia que és de preveure que aixequin un debat intens. En primer lloc s'han d'aprovar la modificació definitiva de l'Ordenança de Civisme i el nou Reglament Orgànic Municipal.

A més, també s'ha de donar llum verda a les clàusules de la nova licitació del contracte de recollida de brossa i neteja viària, que s'ha convertit en un dels ossos de l'acció de govern aquest mandat. Per últim pel que fa al govern, també hauria de prosperar el reglament de funcionament del Consell Municipal de l'Habitatge, un òrgan llargament reclamant per l'oposició. 

A més, també s'haurà de debatre la situació del carrer de la Sardana. El govern municipal ja ha adjudicat el contracte que ha de servir per instal·lar-hi, entre altres zones de Reus, la segona fase del pla de videovigilància. Una mesura que el PSC, Cs i la CUP no consideren suficient.

Part central del carrer de la Sardana de Reus, amb un parc infantil al mig envoltat de bancs
PSC i CUP portaran la situació de la Sardana al ple | TarragonaDigital

La situació de la Sardana, al plenari municipal

L'oposició municipal portarà la situació al carrer de la Sardana, al barri d'Horts de Simó, al plenari municipal. La CUP ja va anunciar que, si no s'impulsava el Consell Municipal de Barris, almenys es constituís una taula de treball interna. El PSC també aposta per abordar aquest àmbit.

La seva moció vol «que el govern municipal estudiï impulsar un Pla Comunitari al barri de la Sardana, o la planificació que es consideri oportuna, per al foment la convivència i la promoció social i econòmica». A més, reclamen que mentre no s'activin aquestes actuacions, «es dugui a terme una campanya per recordar, incentivar i vetllar per garantir hàbits fonamentals de civisme entre el veïnat».

Els socialistes no volen que l'actuació es limiti a la zona de la Sardana, sinó que aposten perquè «es realitzi una diagnosi d’altres punts de la ciutat on hi ha més conflictes relacionats amb l’incivisme i la inseguretat, per poder determinar la necessitat d’impulsar accions comunitàries».

El PSC reclama una actuació transversal

Insisteixen a recuperar la figura de l'agent cívic i en el desplegament de la policia de proximitat que mantingui patrulles estables a cada barri. «Ha arribat el moment que l’Ajuntament de Reus revisi tot allò que fa per garantir les condicions per a una convivència de qualitat al barri de la Sardana», considera el portaveu socialista, Andreu Martín.

«Això, inclou programes específics per a la transformació i millora del barri i de les condicions de vida de les persones que hi viuen i hi treballen», aclareix. Des del PSC expliquen que «el que succeeix al barri de la Sardana demostra que no n’hi ha prou amb aixecar actes policials per combatre la inseguretat i l’incivisme».

La plaça del Comte de Reus, al capdamunt del carrer de la Sardana
S'instal·laran càmeres i s'actuarà urbanísticament tant a la plaça del Comte de Reus com al carrer de la Sardana | TarragonaDigital

Aplaudeixen la tasca de les associacions de veïns en aquest àmbit, «però no poden fer-ho tot soles; i els veïns i veïnes a títol individual, tampoc, i se senten abandonats pel seu govern», etziben. Proposen una actuació integral amb programes específics en seguretat, accions socials i econòmiques i campanyes de foment del civisme.

Posen sobre la taula que «els plans comunitaris del barri Gaudí o el de Sant Josep Obrer, Mas Pellicer i Mas Abelló, són exemples reeixits, que demostren que frenar la deterioració de la convivència i la guetització de certs col·lectius és possible». Asseguren, de fet, que els veïns ho reclamen i que és responsabilitat de l'Ajuntament executar-ho.

Cs també vol un pla de xoc a la Sardana

També a través del plenari municipal, Cs plantejarà un pla de xoc per la zona, a més d'un cens de pisos ocupats de manera il·legal. Aquesta darrera mesura, de fet, no la plantegen concretament per a la Sardana, sinó com una eina de ciutat.

Pel que fa a Horts de Simó, la formació considera que cal actuar a la Sardana. A través d'un comunicat de premsa, la seva portaveu, Débora García, reclama «celebrar un ple monogràfic per abordar la situació, crear grups d’actuació ràpida o incrementar el nombre de càmeres de videovigilància».

García apunta a la Sardana, però també a Mas Pellicer i als voltants d'aquestes zones. En aquest sentit vol «crear una comissió que es reuneixi de forma mensual per elaborar un pla integral de millora de la seguretat dels barris de la ciutat». En concret, proposen incrementar la plantilla de la Guàrdia Urbana, reforçar-ne les patrulles i crear «grups d'agents d'actuació ràpida».

L'increment del nombre de càmeres de vigilància a la via pública és una altra de les reivindicacions de la formació taronja. Acompanyada, afegeixen, d'un impuls de l'Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil i de revisar l'ordenança de civisme. Carreguen també contra el Govern català; «la seguretat ciutadana és competència de la Generalitat», motiu pel qual volen «més presència de Mossos d’Esquadra a Reus».

En un altre àmbit completament diferent d'actuació, Cs reclamarà, al ple de divendres, «la reobertura de les llars d’infants municipals durant el que queda de juny i juliol». Proposen una tornada a l'activitat «amb limitacions, complint amb totes les mesures de seguretat necessàries».

Débora García, portaveu de Cs, ho veu com «un pas més per fer efectiva la conciliació laboral, sobretot després de la situació provocada per la crisi de la Covid-19». També al plenari de demà, Cs insistirà en el que els municipis reclamen al govern de l'Estat, «que es comprometi a no intervenir els estalvis dels Ajuntaments i augmenti el percentatge que poden gastar els consistoris, procedent del superàvit municipal, per fer front a la crisi generada pel coronavirus».