Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Innova desapareixerà definitivament dels estatuts de l'Hospital Sant Joan

Les mocions de l'oposició qüestionaran les ordenances fiscals | Abordaran la bonificació d'empreses, l'educació i les cases de joc

El plenari municipal de Reus durant la sessió del mes d'octubre
El plenari municipal de Reus durant la sessió del mes d'octubre | Jordi Olària

 

Aquest dilluns, a les quatre de la tarda, se celebrarà la sessió de novembre del plenari de Reus. A la mateixa sala, just abans que comenci la sessió, se celebrarà una Junta General Extraordinària de l'Hospital Sant Joan. L'òrgan el formen els mateixos regidors i regidores, com en qualsevol empresa municipal. El cas és que, la de l'Hospital, ha d'aprovar un canvi en els estatuts per tal que en desaparegui, definitivament, Innova.

La reorganització de les empreses municipals de Reus va començar fa més de quatre anys, el març del 2014. A la pràctica, Innova no existeix com a tal, es va reformular en l'actual Reus Serveis Municipals. Sobre el paper, però, als estatuts de la societat municipal Hospital Sant Joan encara hi apareix l'EPEL Innova, l'Entitat Pública Empresarial Local.

La CUP de Reus presenta una campanya per informar sobre les ordenances municipals
La CUP de Reus presenta una campanya per informar sobre les ordenances municipals | CUP Reus

 

La CUP vol reformar el model d'ordenances fiscals de Reus

La CUP de Reus posarà sobre la taula les ordenances fiscals que, aquesta mateixa setmana, el govern local va anunciar que prorrogaria juntament amb els pressupostos. Els cupaires volen que l'Ajuntament sigui proactiu a l'hora d'informar sobre les excempcions i bonificacions que tenen a l'abast els ciutadans. Ara mateix, l'Ajuntament no té l'obligació legal d'informar-ne més enllà de respondre les consultes dels ciutadans que s'hi interessen.

La portaveu de la formació, Marta Llorens, explica que també volen que les ordenances tinguin en compte la renda per tal que «qui tingui més pagui més, i qui tingui menys pagui menys». És de preveure que el debat de la moció serveixi perquè l'oposició en bloc critiqui que el govern municipal no hagi ni intentat negociar les ordenances i els pressupostos. CUP, Cs, PSC i PP, de fet, podrien acabar forçant una modificació de les ordenances en contra de la voluntat del govern.

Ciutadans Reus al plenari municipal
Ciutadans Reus al plenari municipal | Miguel Cabrerizo

 

Ciutadans, contra l'obertura de cases de joc en zones escolars

Ciutadans vol que es prohibeixi l'obertura de cases d'apostes i de joc a les proximitats dels centres educatius de la ciutat. La formació taronja ho planteja com una mesura «per frenar les altes xifres de ludopatia que s'estan registrant entre els joves». La mesura implicaria modificar el POUM, el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. El portaveu de la formació, Juan Carlos Sánchez, admet que els joves accedeixen fàcilment a les cases d'apostes a través d'Internet, però considera que l'Ajuntament ha d'actuar en la mesura del possible.

És per això que, més enllà de restringir l'obertura d'aquests negocis, Cs també vol que s'elaborin campanyes per tal de conscienciar els majors de dotze anys i a pares i mares dels riscos que impliquen aquestes activitats. Per últim, el partit també preguntarà pel resultat que ha produït la posada en marxa de Reus Plató, l'oficina cinematogràfica de Reus que havia d'impulsar que la ciutat es convertís en pol d'atracció de rodatges i altres activitats audiovisuals.

A la bancada davantera, el grup del PSC de Reus
A la bancada davantera, el grup del PSC de Reus | Jordi Olària

 

El PSC reclama més grups de secundària als instituts de Reus

El PSC de Reus considera que les aules de secundària de la ciutat podrien patir massificació si no s'hi actua. És per això que demanen, al govern municipal, que prengui dues mesures paral·leles. Per una banda, que augmenti el nombre de grups als centres de secundària. Segons la formació, «les darreres dades de matriculació posen de manifest la manca de places als centres públics de secundària».

El portaveu del partit a Reus, Andreu Martín, reclama que es plantegi, de nou, engegar el model d'institut escola. Se n'havien programat a l'Isabel Besora i Els Ganxets, però finalment es van quedar en centres únicament d'educació primària. Encara en matèria acadèmica, però de l'àmbit de la recerca, la segona proposta del PSC apunta directament a la Generalitat. Volen que l'Ajuntament insti el govern català a ampliar la dotació econòmica del programa de contractes per a investigació Beatriu de Pinós.

Sebastià Domènech i Dolors Compte, regidors del PP a l'Ajuntament de Reus
Sebastià Domènech i Dolors Compte, regidors del PP a l'Ajuntament de Reus | Jordi Olària

 

El PP vol bonificar empreses i emprenedors

Per últim, el Partit Popular reclamarà al govern de Reus que es bonifiqui fins al 95 % l'Impost de Béns Immobles, l'IBI, a empreses i emprenedors. L'objectiu final és facilitar la creació de llocs de treball a les empreses que s'estableixin o que es creïn a la ciutat. Els populars volen, també, que Reus doni suport a la tasca de la Fundació Naturgy. L'entitat, vinculada a Gas Natural, promou la millora de l'eficiència energètica a través d'un fons de rehabilitació.

Els populars també preguntaran al govern per les dates d'execució del Baixador de Bellissens —que ha de redactar la Generalitat i aprovar el Ministeri de Foment— i d'obertura de la residència d'Horts de Miró. En el primer cas, i segons ha pogut saber TarragonaDigital, el departament de Territori hauria enviat el projecte a Madrid, tot i que el govern central segueix esperant l'expedient definitiu.