Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del ple de Reus a la sessió d'aquest dilluns

L'Ajuntament de Reus es trasllada a Internet amb el primer ple telemàtic

Les mesures de confinament decretades han obligat a accelerar i ampliar la digitalització de l'administració

A Reus se celebrarà, aquest divendres, el primer ple telemàtic a causa de les mesures de confinament actuals. Es tracta d'una línia de treball que ja s'havia començat, però plantejada inicialment com la possibilitat que els regidors, en cas d'impediment greu, poguessin votar des de casa. Ara, però, s'ha hagut de convertir en tot un plenari virtual.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

A grans trets, aquest divendres es podrà garantir, segons informa el govern, «el debat entre els grups municipals i la votació dels diferents punts de l’ordre del dia; cadascuna de les regidores i regidors podrà seguir el desenvolupament del debat, consultar la documentació de cadascun dels punts, intervenir durant la sessió i votar les propostes d’acord». També el podrà seguir la ciutadania des del web de l'Ajuntament.

De participacions puntuals a la de tot el plenari

La regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores, ha explicat a TarragonaDigital que «allò que estàvem preparant era l'eina de vot telemàtic, una eina on hi ha tota la documentació penjada, l'ordre del dia i tota la documentació per a cadascun dels punts de l'ordre del dia».

L'estructura informàtica, però, permet tres modalitats diferents. «Té una modalitat de visió pública, amb la qual cosa la ciutadania, des de casa ho podrà anar seguint a través d'aquesta finestra pública amb l'ordre del dia; els regidors hi entrem amb el rol de regidor i, a més de l'ordre del dia, hi veiem la documentació referent a cadascun dels punts; i hi ha un tercer mòdul, que és el de votacions».

Flores recorda que «quan ens plantejàvem que una persona concreta, de manera molt justificada, participés en el ple des de casa, pensàvem que el seguiria per streaming i, en el moment en el qual s'arriba a cada punt de l'ordre del dia, s'activaria la votació». Les circumstàncies actuals, però, han provocat que això s'hagués de replantejar.

«Ara el que hem hagut de fer és muntar una videoconferència perquè els regidors puguin intervenir des de casa; hem de veure que tots hi són, que tots estan i que no hi ha problemes de connexió, i han de poder intervenir i votar», resumeix.

Imatge del ple de Reus a la sessió d'aquest dilluns
El plenari reusenc se celebrarà de manera telemàtica | Jordi Olària Gras

L'Ajuntament de Reus es trasllada a Internet

El govern municipal també exposa, en un comunicat de premsa, que el confinament «ha obligat a l'Ajuntament a accelerar el procés de transformació digital de l'administració per garantir la continuïtat en la prestació de serveis a través del teletreball del personal de la corporació, dels organismes autònoms i de les empreses municipals».

Algunes mesures concretes que s'han habilitat per permetre-ho són habilitar «eines per compartir documentació digital, i aplicatius per fer sol·licituds internes entre serveis; així com un xat de missatgeria instantània i una eina de videoconferència per facilitar els contactes i les reunions entre treballadors».

La relació amb la ciutadania també s'ha traslladat a Internet. «S’ha creat provisionalment un tràmit genèric, per complementar el catàleg de tràmits electrònics que ja s’havien posat a disposició de la ciutadania», informa el govern. «Qualsevol persona que necessiti presentar una sol·licitud a l’Ajuntament pot fer-ho a través d’aquest canal», s'afegeix.

També s'ha intensificat l'atenció telefònica al 010, el número d'atenció municipal; «s’ha ajustat perquè tramitacions específiques es puguin redirigir directament als departaments municipals que atenen a través de mòbil». En total, i en una línia de treball que el consistori recorda que ja havia engegat, hi ha un centenar de tràmits que es poden fer de manera telemàtica dels 220 que es poden fer a través de l'administració local.

Segons les dades facilitades pel consistori, entre el 14 i el 31 de març «l'Ajuntament ha registrat 1.100 tràmits per mitjans exclusivament electrònics; i s'han compatibilitzat uns 5.000 accessos a la carpeta per part de la ciutadania, empreses, entitats i proveïdors, quan la mitjana mensual habitualment són de 2.000».