Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La caserna de Mossos i la piscina causen divisió i debat al ple de Torredembarra

L'oposició carrega amb durs retrets contra l'equip de govern

El ple ha recordat els exregidors Ignasi Duran i Pere Pons, que han mort recentment, amb un minut de silenci.
El ple ha recordat els exregidors Ignasi Duran i Pere Pons, que han mort recentment, amb un minut de silenci. | Gerard Recasens

Que el clima al ple de Torredembarra s'està escalfant  és una realitat constatable a la sessió d'aquest mes de novembre. Més de sis hores de ple: l'eternitat de sempre, però amb un to que puja d'agror a mesura que s'acosta el maig. Divisió i retrets són les dues paraules que podrien acostar-se més al desenvolupament del ple d'aquest dijous, 15 de novembre.

La primera, la divisió, perquè el govern va haver de retirar una votació que hagués perdut —sense el vot favorable de l'ABG— per especificar al pla general uurbanístic que, a Muntanyans I, s'hi pot edificar una comissaria per als Mossos: no pas per a aprovar-ne la construcció, sinó per obrir la porta a poder-ho fer. La segona paraula, els retrets, perquè la marxa enrere del govern a l'hora de cobrir la piscina amb el romanent de 2017 va carregar de munició l'oposició.

L'altre gran moment de la llarga sessió va ser la protesta d'un grup de membres de Vox amb banderes espanyoles i de la Guàrdia Civil. Tot plegat, en una sessió plenària que va recordar, just a l'inici i amb un minut de silenci, els dos exregidors del consistori que han mort recentment: Ignasi Duran, edil del 2011 al 2015, i Pere Pons, del 1979 al 1983.

L'ABG es desmarca del govern i obliga a retirar un punt de la votació

En l'ordre del dia es votava  la proposta del govern per fer una precisió en el pla general urbanístic de la vila. Es tractava d'especificar a la llista d'usos d'un tipus determinat de finques que també s'hi poden fer «edificis de servei a la ciutadania, com ara comissaries». Aquest és un  requisit per obrir la porta al projecte de construcció de la caserna de Mossos a la Torre: una sèrie de parcel·les tindrien aquest ús i, per tant, la policia catalana hi podria edificar la comissaria.

Entre aquestes parcel·les, la de Muntanyans I, que és la que sembla que té més números per acollir l'equipament.  I heus aquí la discrepància en el govern: l'ABG és reàcia a construir en aquest espai, com ho havia estat històricament. El seu líder, Lluís Suñé, va proposar «una consulta popular als torrencs per escollir la ubicació de la comissaria» i va recordar el «perill d'edificar a Muntanyans I per la seva inundabilitat».

L'alcalde Rovira (ERC), que va defensar la posició de la resta del govern, va recordar que «ara no decidim on va la caserna, senzillament modifiquem el pla general per tal d'obrir possibilitats». L'oposició va carregar contra el govern per no anar a la una. «No és normal que no tinguin el suport de l'ABG», va etzibar Rosa Maria Guasch, d'Avui Democràcia. La popular Núria Gómez va acusar el tripartit de formar «un govern trencat, ni vostès mateixos hi creuen».

Toni Sacristan (CUP) va retreure a ERC i PSC «que vulguin construir a Muntanyans, perquè torna a ser un gran error». La neoconvergent Anna Magrinyà va acusar l'ABG de «voler marcar perfil propi en un període preelectoral» i va retreure al govern «treure ara un projecte que tenen al calaix des de 2016». Finalment, Toni Cruz (Cs) va acusar Eduard Rovira de «l'habitual falta de diàleg i caciquisme».

La insistència de CUP, PDECat i Unió i PP perquè el govern deixés el punt sobre la taula i es busqués un consens més ampli, sumada a la constatació que perdrien la votació, va fer que l'alcalde Rovira optés per  retirar la iniciativa de l'ordre del dia i que no fos sotmesa a votació. José García (PSC), regidor de Governació, va advertir amb vehemència que «Interior té tres municipis sobre la taula i si la comissaria de Torredembarra se'n va en orris, hi hauran contribuït».

La piscina no es farà amb el romanent i l'oposició ho retreu al govern

Després que aquesta setmana transcendís que la piscina de la Torre no es podria cobrir amb el romanent i que 1,2 milions d'euros d'aquest total anirien destinats a pagar deute, la polèmica estava servida. «En començar a treballar a la piscina hem trobat més defectes, indetectables prèviament, que fan que el projecte sigui més llarg i més car», va explicar la regidora d'Urbanisme Clara Solivellas (ABG).

«Ho volem fer bé, no volem cap bunyol, per això donem la cara i som honestos», va explicar Solivellas, referint-se que el govern tira enrere en la seva pròpia decisió i demanarà un crèdit al 2019 per cobrir la piscina. Els retrets més intensos van venir d'Anna Magrinyà, del PDECat i Unió. «Han perdut nou mesos, els hauria de caure la cara de vergonya», va asseverar Magrinyà. «No faran el que havien dit i no tenen pla B.  Fa un mes teníem raó però no és el que volíem, ens genera ràbia i tristesa, aquesta situació», va dir la portaveu neoconvergent.

Toni Cruz, de Ciutadans, va acusar el govern de «manca de planificació» i va dir que «si demanem un crèdit, segur que ens sortirà més cara l'obra», un extrem que va negar l'alcalde Rovira en torn de rèplica. Rosa Maria Guasch, d'Avui Democràcia, va dir que «el govern fa populisme» i que «per culpa d'una gran badada, l'Ajuntament es tornarà a endeutar». Núria Gómez (PP) va acusar el tripartit de govern de ser «molt poc seriós» i Toni Sacristan va emplaçar sense èxit al govern a «retirar el punt de l'ordre del dia per buscar altres projectes on destinar els diners abans que vagin a amortitzar crèdit».

Amb tot, la proposta  va tirar endavant amb el vot favorable del govern, el vot en contra de la CUP i Avui Democràcia i l'abstenció de la resta de Ciutadans, PP i PDECat i Unió. El plenari també va donar  suport a una moció contra el desdoblament de l'A-7 i a una altra per revisar integralment l'espai educatiu dels migdies. També es va aprovar estudiar propostes d'ordenances de la CUP abans de final de mandat i es va rebutjar una proposta contra el by-pass ferroviari de la vall del Gaià.