Tarragona ha celebrat aquest divendres, 24 de juliol, el darrer plenari del curs del coronavirus, el primer curs amb el republicà Pau Ricomà al capdavant de l'alcaldia tarragonina. El plenari ha servit perquè Cinta Pastó hagi pres possessió com a nova consellera del plenari tarragoní. Així mateix, Pastó ha rebut de mans de Ricomà les seves noves competències i, com era de preveure, la serrallenca prendrà el relleu de Laura Castel al capdavant del Patronat de Turisme de Tarragona.
Així mateix, Saltó serà la responsable de Domini Públic, una àrea que, fins ara, ha estat en mans de la consellera Paula Varas. Varas s'ha vist involucrada en un seguit de polèmiques amb bona part de les forces de l'oposició perquè entenien, tot i tenir un informe del secretari del consistori que deia que no hi havia incompatibilitat, que la regidora responsable de Nova Ciutadania, entre altres, tenia interessos en el món de la restauració.
De fet, quan s'ha arribat al punt 5.2 de l'ordre del dia, destinat a «donar compte del decret d'Alcaldia en relació amb la sol·licitud de terrasses temporals al carrer Cos del Bou», el to del debat, fins aleshores força correcte, ha pujat uns quants graus. La situació ha arribat a tal punt que l'alcalde Pau Ricomà ha sortit en defensa de Varas, assegurant que «lamentem els atacs a la consellera» i apuntant que «el govern fa el cartipàs com creu oportú. Treballem amb el sector de l'hostaleria amb diàleg, comprensió i respecte i demanem el mateix als grups municipals».
El principal grup de l'oposició, el PSC de Tarragona, ha anat de pressa, molt de pressa, a reiterar el seu posicionament sobre la marxa de Paula Varas, enviant una nota de premsa als mitjans mentre el plenari es duia a terme. Els socialistes s'han felicitat per la sortida de Varas i la portaveu del PSC, Sandra Ramos, ha declarat que «per fi el govern municipal entra en raó i fa fora a Varas de les terrasses. La consellera ha creat un conflicte innecessari entre el sector de l'hostaleria i el consistori».
@pauricoma lamenta els atacs de l'oposició a @PaulaVarasG i deixa clar que el govern fa el cartipàs com creu oportú. Apunta que amb el sector de l'hosteleria es treballa en la mateixa direcció i es fa "amb dialeg, comprensió i respecte" i demana el mateix als grups municipals pic.twitter.com/XcqO3blJ3f
— ERC Tarragona (@esquerratgn) July 24, 2020
L'Ajuntament ratifica la sanció al Càmping Trillas; el Càmping anuncia "accions legals"
El plenari del consistori ha ratificat la sanció de 900.000 euros al Càmping Trillas per unes presumptes construccions irregulars. Tarragona ha desestimat el recurs de l'establiment per 21 vots a favor i l'abstenció dels quatre regidors del grup municipal de Ciutadans i els dos del Partit Popular de Tarragona. La reacció de la propietat del càmping ha sigut molt contundent i immediata.
Des del Trillas Platja Tamarit han enviat un comunicat anunciant «accions legals contra l'Ajuntament de Tarragona». També han avançat que estudiaran «la possibilitat de denunciar les actuacions dels responsables de l'àrea d'Urbanisme». Roger Trillas, responsable de l'establiment, s'ha manifestat «molt enfadat amb el consistori. Estem absolutament convençuts de les nostres accions. La decisió de l'Ajuntament de Tarragona és una decisió política emmascarada amb uns informes tendenciosos».
El director del Trillas Platja Tamarit, Roger Trillas, ha assegurat que «totes les reunions amb l'equip de govern municipal han sigut infructuoses. Hem parlat, però no hi ha hagut voluntat de comunicació ni d'entesa». Xavi Puig, responsable d'Urbanisme, ha explicat, durant el debat d'aquest punt de l'ordre del dia, que «la decisió de ratificar la sanció es pren amb criteris tècnics».
En un altre ordre de coses, el plenari de l'Ajuntament de Tarragona també ha aprovat els preus públics de les llars d'infants municipals, incloent-hi l'Escola Municipal de Música i el Centre Municipal de Formació d'Adults Fòrum. Tots els grups municipals hi han donat suport excepte les dues regidores anticapitalistes de la CUP. Els preus, segons ha explicat el conseller d'Educació, Manel Castaño, es mantindran igual que el curs passat, i es mouran entre els 16 euros i els 280 al mes.
Tarragona es compromet a elaborar un pla de xoc pels menors estrangers no acompanyats
Les mocions són sempre el plat fort del debat polític tarragoní. Aquest divendres, 24 de juliol, també. El saló de plens ha tractat una situació, la dels menors estrangers no acompanyats, que fa mesos que genera problemes de convivència a la ciutat. Aquests menors s'han vinculat, en els darrers temps, amb part del moviment ocupa. De fet, aquesta mateixa setmana, un grup d'antics MENAS que havien ocupat un pis al carrer dels Ferrers, a la Part Alta, van haver de fugir cames ajudeu-me del seu habitatge, després que un incendi el consumís. El grup municipal d'En Comú Podem ha portat al plenari una moció per tractar aquesta problemàtica. La proposta de la coalició d'esquerres ha tirat endavant amb 19 vots a favor i l'abstenció de Ciutadans, PP i CUP.
L'altre punt d'actualitat, que ha elevat força la temperatura del plenari, ha sigut la moció presentada per la CUP i Junts per Tarragona, en nom de diferents entitats independentistes de la ciutat de Tarragona, com ara l'ANC i Òmnium, on es demanava la retirada dels símbols espanyolistes. Tant la CUP com Junts s'han mostrat molestos per l'intent d'alguns grups del plenari de treure-li importància al debat. «No fem broma amb Franco» i «És trist que alguns grups es burlin d'una proposta d'entitats de la ciutat» han deixat, com a titular, la portaveu anticapitalista Laia Estrada, i la consellera de Junts per Tarragona, Elvira Vidal.
La moció no ha tirat endavant per 15 vots en contra, 5 a favor i 7 abstencions, d'ERC. El portaveu republicà, Xavi Puig, ha explicat que «els símbols són importants. La bandera d'Espanya pot ser important per aquell veí de Tarragona que va vibrar amb el gol d'Iniesta. Nosaltres estem per sumar i per ser quants més, millor».