Aquest divendres, 23 d'octubre, s'ha dut a terme, de manera telemàtica, el plenari ordinari de l'Ajuntament de Tarragona. A l'ordre del dia, més enllà de les mocions, on es genera el debat de caràcter més polític, s'han aprovat dues decisions destacades. La primera, la suspensió de la tramitació de llicències al camí de l'Ermita de la Salut. Amb aquesta actuació, el consistori ha assegurat que podrien «estalviar a l'Ajuntament el pagament de prop de 20 milions d'euros en expropiacions».
El conseller de Territori, i anterior portaveu de l'equip de govern de Tarragona, Xavier Puig ha explicat que «s'està treballant en donar una solució als veïns afectats que no comprometi la capacitat inversora de l'Ajuntament durant els pròxims anys». I és que la paralització de la tramitació de llicències permetrà guanyar temps a l'equip de govern per estudiar una modificació puntual del planejament general a l'àmbit dels terrenys previstos com a espais lliures a la zona amb l'objectiu d'estalviar a l'Ajuntament el pagament de prop de 20 milions d'euros en expropiacions. Puig ha afegit que no només hi ha sobre la taula el possible «estalvi de les elevades expropiacions. si no també la introducció de millores en l'espai des del punt de vista de l'interès públic». El canvi permetria millorar, segons l'equip de govern, les voreres així com la connexió entre el camí de la Cuixa i el barris dels Músics.
Cinc pisos a Bonavista
Així mateix, el plenari de l'Ajuntament de Tarragona ha aprovat un nou modificatiu de crèdit, aquest cop destinat al traspàs de 150.000 euros al Servei Municipal de l'Habitatge (SMHAUSA), que es destinarà a l'adquisició d'habitatge social. En concret, el consistori comprarà cinc pisos situats al barri de Bonavista amb els quals els serveis socials de l'Ajuntament donaran serveis a persones i famílies vulnerables que necessitin un lloc per viure. Els dos consellers d'En Comú Podem, Hermán Pinedo i Carla Aguilar, amb competències directes sobre aquestes polítiques públiques, s'han posicionat sobre la matèria en qüestió.
Per Pinedo, «l'aposta que està fent el govern municipal d'un canvi important en les polítiques d'habitatge, permet oferir una alternativa real, i la possibilitat d'una vida digna, a les persones que més ho necessiten». La titular de Serveis Socials, Carla Aguilar, ha destacat que cal protegir el dret a l'habitatge i poder fer front a les barreres que en molts casos imposa el preu de mercat de l'habitatge.
Atenció primària i suport a la restauració
En plena segona onada del coronavirus, dues mocions han cridat l'atenció per tractar sobre dos temes molt lligats a l'actual situació sanitària. En primer lloc, el plenari de Tarragona ha sol·licitat que s'enforteixi l'Atenció Primària i es normalitzi l'activitat sanitària als CAP's. Tant la CUP com En Comú Podem havien presentat mocions sobre aquesta temàtica que han acabat defensant conjuntament i aconseguint el suport de totes les forces polítiques excepte el PP, que ha votat en contra de la proposta cupaire i s'ha abstingut en la dels Comuns.
El portaveu dels populars tarragonins ha argumentat el seu vot, que ha impedit la unanimitat del plenari, en el fet que ha volgut fer responsable, de la situació actual, al govern de la Generalitat de Catalunya i no al dèficit fiscal, com ha apuntat la consellera de Salut de l'equip de govern tarragoní, la republicana Cinta Pastó.
I pel que fa a la moció de suport a la restauració, un dels sectors més afectats per les mesures de seguretat sanitàries contra el coronavirus, presentada de manera urgent pel principal grup de l'oposició, el PSC, s'ha aprovat per 15 vots a favor i l'abstenció d'ERC, En Comú Podem i la CUP.
S’aprova, per 15 vots a favor, la moció presentada d’urgència pel @PSCTarragona per reclamar ajudes al govern de la @gencat, a fons perdut, per als sectors de la restauració i el comerç de #Tarragona.
— Ajuntament Tarragona (@TGNAjuntament) October 23, 2020
S'hi abstenen @esquerratgn, @encomupodemtgn i la @CUPTarragona.
Abans del coronavirus, un dels temes de debat polític més importants a l'Ajuntament de Tarragona era el patrimoni. Aquest divendres, 23 d'octubre, el consell plenari ha aprovat l’atorgament de reconeixement de les accions en matèria de patrimoni històric al Grup de Ciutats patrimoni de la Humanitat. El diploma es concedeix anualment des de 2016, a una persona física o entitat que hagi treballat per a la conservació, preservació i/o difusió del patrimoni de la ciutat, tant pel que fa al conjunt històric romà, com a la resta de patrimonis universals materials i immaterials reconeguts per la Unesco que són de l’àmbit de la ciutat.
La consellera de la CUP, Laia Estrada, ha remarcat que el Grup de Ciutats Patrimoni «és un aparador molt bo» però ha lamentat la manca de projectes sobre patrimoni de la ciutat. La regidora de Junts per Tarragona, Elvira Vidal, s'ha mostrat a favor de reconèixer la feina de l'entitat.