Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un dia de pluja a la ciutat de Barcelona

La combinació perfecta que ha fet caure en picat encara més la contaminació a Barcelona

El dilluns de Pasqua va ser un dia passat per aigua, festiu a Catalunya i de confinament, cosa que va fer baixar molt la pol·lució. Aquesta dada va caure fins al 50% a la capital catalana durant el març

Imatge d'un dia de pluja a la ciutat de Barcelona
La pluja i el confinament fan caure en picat la contaminació a Barcelona | EFE

La contaminació s’ha desplomat des de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma amb confinament a tot Catalunya, especialment a les zones urbanes amb més activitat industrial i desplaçaments, com ara l’àrea de Barcelona o el Camp de Tarragona. No obstant, hi ha dies en què les dades cauen especialment a valors mínims a causa de la combinació de diversos factors, i aquí és on entra en acció la meteorologia. 

En aquest sentit, el dilluns de Pasqua, 13 d’abril, ha estat un dels dies d’abril en què la pol·lució ha registrat les dades més baixes, i això a estat gràcies a la combinació del confinament amb la tongada de pluges. Un dia plujós que, a més, era festiu, cosa que va reduir l’activitat a mínims arreu del territori. El resultat: pol·lució pel terra a l’àrea metropolitana de la capital catalana. 

En concret, els nivells de diòxid de nitrogen (NO2), gas contaminant emès principalment pels vehicles, van ser molt baixos a Barcelona. Per exemple, al centre de la ciutat es van registrar dilluns 7,8 μg/m³ de NO2, a l’aeroport del Prat 7,2 o al Nus de la Trinitat 18,9, quan abans del confinament hi havia pics clarament pel damunt dels 100 μg/m³. D’aquesta manera, els valors es mantenen per sota del límit de 40 μg/m³recomanat per l’OMS, dada que cada any se supera alarmantment a Barcelona.

Mitjana contaminant a la baixa

Aquesta tendència ha estat un continu des de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, amb una reducció mitjana a la ciutat de Barcelona que ronda el 50% d’emissions de NO2 i de les partícules en pols PM10.  Així ho indiquen les dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Unes dades que aconseguirien que els nivells complissin els requisits de l’OMS i de la Unió Europea en aquesta matèria.

Si ens fixem en les dades a les carreteres d’accés o sortida de la capital catalana, els nivells de NO2 han estat d’uns 19μg/m³ de mitjana, una reducció del 40% respecte a les dades habituals, especialment gràcies a la reducció dràstica del trànsit. Una tendència que s’ha notat especialment a l’àrea de Barcelona, però la baixada de la pol·lució s’ha notat a tot el territori, especialment en aquest punt i al Camp de Tarragona.