Aquest cap de setmana, si no ens fa mandra el fred, ens trobem en un lloc molt fosc, la lluna no il·lumina el cel i els núvols permeten divisar les estrelles de la nit, podrem gaudir de dos espectaculars efemèrides astronòmiques.
Per una banda, un cometa passarà a 11,5 milions de quilòmetres de la Terra i la seva lluminositat el faria visible a simple vista a Catalunya. Per altra banda, aquesta setmana és el pic d’intensitat de la pluja d’estels de les Gemínides i la nit de divendres podrien trobar-se 2 fugaces al cel cada minut, provinents de la constel·lació dels Bessons.
Arriba el cometa Wirtanen, el més brillant del 2018
Aquest cometa il·lumina el cel de l’hemisferi nord tot aquest mes de desembre. S’acosta a la Terra a 36.000 quilometres per hora i es situarà en el punt més proper del nostre planeta en 400 anys el proper 16 de desembre. Podria veure’s a simple vista més nítid en prismàtics aquella nit de diumenge a dilluns. Alguns astrónoms l'anomenen l'estel de Nadal.
Forma part dels cometes de Júpiter, perquè el seu punt més llunyà del Sol és prop de la òrbita de Júpiter. Tarda 5 anys a fer tot el recorregut pel sistema solar i coincideix el seu periheli respecte la Terra quan la lluna es troba prop del quart creixent i contaminarà la vista fins les 2 de la matinada.
Segons Aleix Roig, del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, en declaracions a CatalunyaDiari, el cometa arribarà a una magnitud entre 3 i 4, brillarà suficient per observar-lo sense telescopi. Aquest astrònom aficionat a l’astrofotografia i resident a Prades, és impulsor del Centre Astronòmic de les Muntanyes de Prades i defensor del cel fosc d’aquest massís.
Considera que Prades és un oasis de foscor entre grans poblacions de llum com Reus, Tarragona i Lleida, un territori amb un cel tan nítid i estable que pot realitzar fotografies de gran bellesa i nitidesa de centenars de constel·lacions i la Via Làctia.
Ens recomana que ens allunyem d’espais amb contaminació lumínica, cap a l’interior del país per observar el cometa, i sobretot quan la lluna s’hagi post. Pel dia 16, Wirtanen es localitzarà convenientment entre els cúmuls d’estrelles de les Híades y les Plèiades, en direcció est. A continuació, es pot veure el cometa en un vídeo enregistrat a Prades, on creua el cel per sobre el telescopi. Les Pleiades i l'estrella més lluminosa del firmament, Sirius, també mereixen un bon temps d’observació amb prismàtics.
La pluja de fugaces de les Gemínides
Més o menys un dia abans, si tens més fam de cossos celestes podràs observar avançada la nit, la pluja de meteors de les Gemínides, la millor de l’any que aconsegueix el seu punt màxim la matinada del 15 de desembre.
La pluja de fugaces de les Gemínides és una pluja de meteors amb un radiant localitzat prop de les constel·lacions de Geminis i Bessons. La majoria de les pluges de fugaces són causades per la pols i la runa que queden dels cometes que passen, però les Gemínides són el resultat de la pols i la runa d'un asteroide anomenat 3200 Faetón que té cinc quilòmetres d'ample.
És l’asteroide que s’aproxima més al Sol i durant el camí alguns dels seus residus es cremen formant la cua de meteors que podem veure al cel nocturn: 120 meteors cada hora.