Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

La pluja d’estrelles dels Gemínids, vista des de l’espai

L’Estació Espacial Internacional ofereix les imatges des de fora de la Terra d’aquest espectacular fenomen, un dels més impressionants i intensos de l’any

Molta gent ha pogut gaudir aquests dies de la pluja d’estrelles dels Gemínids, el fenomen d’aquest tipus més important de l’any equiparable a les espectaculars llàgrimes de Sant Llorenç de l’agost. En moltes ocasions, s’han vist grans línies de foc creuant fugaçment el cel en una imatge impressionant. No obstant, ara s’han fet públiques unes imatges d’una perspectiva molt diferent d’aquesta pluja que molt poques persones han pogut veure, per no dir pràcticament ningú.

Les imatges corresponen a l’Estació Espacial Internacional, que ha pogut observar el fenomen des de l’espai, és a dir, des de l’angle totalment oposat al que es pot veure des de la Terra. En aquest sentit, va ser la NASA la que va instal·lar a l’estació una càmera d’alta resolució que analitza els meteors que cauen captant-los per determinar la seva composició i estudiar-los.

Sens dubte, les imatges captades per la càmera de la NASA són impressionants, tal i com ho demostra aquest vídeo:

NASA ScienceCasts: Enjoying the Geminids From Above and Below

Els Gemínids, una pluja d’estrelles única

Els Gemínids són petits trossos de roca que provenen de l’asteroide 3200 Phanteon. Es calcula que cauen prop de 120 meteors per hora en el punt àlgid del fenomen, que va ser aquest passat cap de setmana, tot i que encara es poden veure aquests dies. Reben aquest nom perquè, des de la Terra, es poden veure caure des de les constel·lacions de Gèminis i Bessons.

Enguany, aquesta pluja d’estrelles ha coincidit amb el pas del cometa 46P-Wirtanen, que encara ara es pot veure en direcció est a simple vista cada nit. La coincidència dels dos fenòmens han permès una visió privilegiada del cel aquests dies, tot i que la lluna cada cop més plena impedeix una visió excel·lent del cel jornada rere jornada.

[tweet]1074627175670779906[/tweet] 

El fet que aquesta sigui la pluja d’estrelles més intensa de l’any, juntament amb els Perseids del mes d’agost, i que coincideixi amb el pas del cometa, fan d’aquest fenomen una cita única per als amants de l’astronomia.