El canvi climàtic accelerat per l’escalfament global suma cada dia més notícies catastròfiques sobre els seus efectes en el medi ambient i ara li ha tocat el rebre a Groenlàndia, on l’increment de les precipitacions líquides està accelerant un desgel ja de per sí alarmant per culpa de l’augment de les temperatures els últims anys.
La pluja no és molt habitual en aquesta zona nòrdica, ja que el més normal és que hi nevi. Aquesta preocupant situació fa que les masses de gel i les glaceres es desestabilitzin per tota aquesta illa gelada, també a l’hivern. Ja fa anys que les precipitacions líquides han anat incrementant i es tem que en un futur tot plegat empitjori, segons conclouen dos estudis científics publicats a les revistes ‘The Cryosphere’ i ‘Science Advances’.
Pèrdua de gel constant a Groenlàndia
Des de l’any 1990, la temperatura mitjana a Groenlàndia ha augmentat 1,8 graus a l’estiu i fins a 3º a l’hivern, cosa que ha provocat un desgel alarmant. Segons els experts, aquesta illa àrtica perd cada any prop de 270.000 milions de tones de gel a causa de l’escalfament global, una xifra escandalosament preocupant.
Fins ara, es creia que la majoria de gel es perdia perquè els icebergs es desprenien de terra ferma i marxaven mar endins. Però ara s’ha descobert que el 70% de la pèrdua de gel es deu a l’aigua que es deriva del desgel, sobretot incrementat per l’augment de les pluges que, en gran part, desfan les glaceres.
Rain Is Triggering More Melting on the Greenland Ice Sheet, Including in Winter https://t.co/SEJlptp4EC
Pulses of melting linked to rainfall doubled in summer and tripled in winter, a new climate change study found. That's a problem for sea level rise. pic.twitter.com/TlpjIoETJM— Svein T veitdal (@tveitdal) 9 de març de 2019
Rainy weather is becoming increasingly common over parts of the #Greenland ice sheet, even in the winter.
This changing weather is triggering sudden melting events, a new @EGU_TC study finds: https://t.co/jDn2lJvSka via @earthinstitute pic.twitter.com/MGmli8X1KS— EGU (@EuroGeosciences) 7 de març de 2019
Els estudis conclouen dades contundents i preocupants
Segons l’estudi publicat a ‘The Cryosphere’, les dades meteorològiques i les imatges satèl·lit preses entre 1979 i 2012 mostren que més de 300 esdeveniments de desfeta de gel han estat associats a les pluges, cosa que va deixar sorpresos als experts. Aquesta situació s’ha duplicat a l’estiu i triplicat a l’hivern, cosa que preocupa i molt, ja que l’aigua és la principal causant de la desfeta de gel, més i tot que l’augment de la temperatura.
L’altre estudi, el publicat a ‘Science Advances’, indica que l’augment de les temperatures i la presència d’aigua filtrant-se entre el gel ha accelerat el desgel i la pèrdua de la capa de Groenlàndia. A més, la investigació també assenyala que la reducció de la capa de gel en superfície també redueix el grau de reflex de la radiació que rep el gel provinent del sol, cosa que també accelera el desgel.
- També et pot interessar: Estudiants de tot el món faran vaga divendres contra el canvi climàtic
Increment del nivell del mar a tot el món
Segons indiquen els experts, el desgel constant a Groenlàndia provocarà un increment del nivell del mar a escala mundial. En aquest sentit, els científics asseguren que, per ara, els models climàtics actuals no ofereixen dades suficients per fer pronòstics amb seguretat i les seves conseqüències, cosa que afegeix una incertesa a la situació.