Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

La pluja de l’estiu fa preveure una molt bona temporada de bolets

La constant humitat a tot Catalunya i el poc vent que ha fet fan pensar en una excel·lent tardor per als boletaires després d’un final d’estiu amb força bolets

Els bolets són típics de la tardor però a vegades també en poden trobar a la primavera
Els bolets són típics de la tardor però a vegades també en poden trobar a la primavera | Arxiu

 

Bones notícies pels boletaires! Després de molts anys consecutius de sequera que han provocat temporades irregulars o molt pobres pel que fa a la recollida de bolets, aquesta tardor, que comença el proper diumenge 23 de setembre, sembla que pot ser excel·lent en aquest sentit  després d’unes últimes setmanes d’estiu en les que ja s’han recollit força bolets en alguns punts. 

Les constants pluges dels últims mesos en un estiu molt humit a tot Catalunya i amb poc vent  han deixat unes condicions molt favorables en el terreny per al creixement dels bolets. Si el temps no fa un canvi radical les properes setmanes i la forta calor, les fredorades primerenques i el vent es mantenen a ratlla,  la temporada boletaire pot ser de les millors dels últims anys. 

No a tot arreu s’espera una temporada de bolets excel·lent

A Catalunya hi ha una gran afició pels bolets
A Catalunya hi ha una gran afició pels bolets | Arxiu

 

La humitat ha estat marcada a tot Catalunya i això facilitarà el creixement de bolets, però la pluja no ha caigut de la mateixa manera a tot el territori, cosa que fa pensar que la temporada boletaire no serà tan bona a tot arreu. 

A gran part de les comarques de Barcelona, Girona, nord de la Costa Daurada, Pirineu i Prepirineu, l’estiu a estat força plujós.  És en aquests punts on s’espera que els bolets creixin amb més ganes, mentre que aquests últims mesos han estat secs o molt secs a punts a Lleida, Tarragona i l’Alt Empordà. De fet, la sequera no afluixa a molts punts del sud del país. En aquestes zones, les condicions són menys favorables per tenir una bona temporada boletaire. 

Per contra, en alguns punts hi ha hagut un excés d’aigua acumulada. És el cas, per exemple, del nord d’Osona, Berguedà i zones properes, on en el que portem d’any hi ha zones en les que s’apropen o es superen puntualment els 1.000 litres per metre quadrat en el que portem d’any. En aquests casos, es pot donar la situació que els bolets surtin corcats, per tant s’haurà de tenir molt en compte quin és el millor lloc per anar a buscar aquests fongs. 

Uns dels bolets que ja han començat a sortir amb ganes a punts del Pirineu, Prepirineu i nord de la Catalunya Central, principalment, són els rovellons i els camagrocs, fongs que necessiten nits fresques al voltant dels 10º, condicions que s’estan donant actualment.  Altres espècies com ara els fredolics o les llenegues hauran d'esperar a que faci més fred.

Cistells plens de bolets a finals d’estiu

Tot i que encara no som a la tardor, aquestes últimes setmanes d’estiu ja han comptat amb un gran nombre de bolets en zones on ha plogut molt i en les que de nit ja ha fet fresca. Al Pirineu, Prepirineu, al nord de la Catalunya Central i al voltant del Montseny ja s’han omplert molts cistells  de camagrocs, rovellons, ous de reig o ceps, entre d’altres, tal i com han publicat molts usuaris al Twitter:

Aquest és un bon auguri de com de bona pot arribar a ser la temporada de bolets a molts punts de Catalunya, amb condicions excel·lents que feia anys que no es donaven. De fet, per primer cop en anys es preveu assolir o superar els 60 quilos de bolets per metre quadrat que es consideren normals de mitjana cada any a Catalunya, segons fixa el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC). 

En aquest sentit, i davant de l’arribada massiva de boletaires als boscos de Catalunya, els Mossos d’Esquadra, els Bombers i Protecció Civil fan aquesta crida a la ciutadania perquè es prenguin mesures de seguretat: