Els bancs es preparen per a una allau de queixes per part dels clients. I és que les entitats financeres han començat a adoptar una actitud molt conservadora pel que fa a la concessió de préstecs.
Cada cop rebutgen més sol·licituds d'hipoteques, i fins i tot arriben a denegar-les a persones amb una feina fixa. Això és degut sobretot a la seva intenció de no assumir riscos. A l'actual escenari econòmic, marcat per la inflació i les pujades dels tipus d'interès, el risc de morositat es podria disparar.
Els bancs podrien denegar-te la hipoteca
Un dels afectats per aquesta mesura és Raúl Teba, que narra la seva experiència al diari ABC. Compta amb una feina indefinida que li reporta mensualment uns ingressos nets de 1.300 euros i no té deutes.
En principi, es podria dir que és el tipus de client que li agradaria tenir a qualsevol banc. Però, el comportament de les entitats bancàries ha fet un gir radical. Ja no concedeixen els préstecs hipotecaris amb tanta facilitat.
«Em van denegar la hipoteca per la meva professió, tot i ser fix i tenir antiguitat», denuncia. Treballa a MediaMarkt, cosa que no ha convençut els responsables del banc.
Aquest jove té parella, i entre tots dos sumen 2.500 euros al mes. En aquest cas concret, l'impediment més gran pot ser el préstec d'un cotxe que ella encara està abonant. Davant d'això, la recomanació que li van fer a Raúl és que la sol·licités sol.
Ja ho tenia tot preparat per adquirir el seu primer habitatge. Estava als afores de Móstoles i el crèdit pujaria a 85.000 euros. Després de facilitar tota la documentació i d'analitzar la seva situació, la quota el quedaria en 320 euros al mes.
Només suposava un esforç del 25%
Suposava un esforç financer inferior al 25% sobre els ingressos en solitari. Per tant, estava inclòs dins del marge que es considera saludable. L'opció escollida era una hipoteca mixta perquè «la fixa ens la van descartar des del principi».
Com és habitual, l'entitat en qüestió li va remetre la petició al departament de riscos. Va ser aquí quan li van donar males notícies. Li van negar el préstec perquè consideraven que «la meva professió no és segura».
Admet que va sentir molta ràbia i decepció. Durant molts anys ha viscut de lloguer, abonant sense impagaments 700 euros al mes. Això suposava més del doble del que afrontaria per la hipoteca.
Més d'un terç de les hipoteques es van descartar
El cas d'aquest jove no es pot considerar aïllat. Cada cop més persones amb ocupació i una bona situació econòmica es troben amb aquest impediment per part dels bancs.
La xarxa d'intermediació financera Finanzate ofereix una sèrie de dades que deixen al descobert el gran problema a què s'enfronten els ciutadans. Durant el primer trimestre de l'any, «més del 30% dels crèdits sol·licitats per particulars es van denegar». Indiquen que és un percentatge superior al registrat el 2022.
Darrere d'aquestes mesures adoptades pels bancs s'hi amaguen una sèrie de factors. Entre ells, el que pesa més ara és un historial de crèdit deficient. «El 68% de les hipoteques rebutjades argumenten aquest motiu», apunten.
En segon lloc, esgrimeixen els ingressos insuficients, que afecta el 31% dels casos de rebuig. D'altra banda, la tercera justificació és comptar amb una càrrega financera preexistent elevada, amb un 22%.
El quart motiu per denegar el préstec és tenir una feina inestable. Expliquen que els més perjudicats per aquesta situació són els menors de 30 anys i els més grans de 55. Ells abasten la majoria de negatives.
D'aquesta manera, les entitats bancàries intenten cobrir-se les espatlles per no patir impagaments. Això podria incrementar-se amb les pujades dels tipus d'interès.