El Camp de Tarragona, una de les zones que més creixerà demogràficament a Catalunya

Les previsions de l'IDESCAT també alerten del despoblament creixent a les Terres de l'Ebre

Imatge d'arxiu del castell de Miravet, a la Ribera d'Ebre | Cedida

La població de tot Catalunya l'any 2030 serà més alta que l'actual i això es notarà en gairebé totes les comarques, segons conclou el darrer estudi de l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT). Les previsions apunten a un increment total en mig milió de persones —causat principalment pels fenòmens migratoris— i, malgrat que les defuncions superaran els naixements i la tendència a l'envelliment segueix present, se superarien per primera vegada els 8 milions d'habitants arreu del país.

Aquest augment es notarà especialment al Camp de Tarragona, un dels punts on l'augment de població serà més alt: s'espera una pujada de gairebé el 8% quant al nombre d'habitants actuals. La tendència es repeteix a totes les regions catalanes a excepció d'una, les Terres de l'Ebre, on s'espera que el despoblament continuï accelerant i s'espera que hi hagi menys població que l'actual. La Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre serien qui més notarien la regressió.

Les comarques que s'enfonsen

Aquestes dades sobre població a mitjà termini també apunten que les bones previsions per al Camp de Tarragona se sustenten en dos grans focus, el Tarragonès i el Baix Penedès, les dues comarques cridades a encapçalar aquest lideratge. S'espera que les dues creixin més d'un 11% respecte a la seva població anual, entre les dades més altes de Catalunya, només igualades pel Gironès i el Maresme.

Per contra, el Priorat i la Conca de Barberà són les comarques tarragonines més amenaçades pel fantasma del despoblament i seguiran en la mateixa direcció durant la pròxima dècada. Diversos estudis han alertat en els darrers anys sobre els riscos a mitjà i llarg termini de l'envelliment i el despoblament rural a la nostra demarcació, i els resultats serien clarament visibles en aquestes dues comarques si la tendència no registra un canvi brusc abans del 2030.

També es pot interessar...


Comentaris

envia el comentari