Penelles, un petit poble a la província de Lleida, Catalunya, ha fet un gir radical en els darrers anys. Abans, els seus carrers gairebé no destacaven entre les planes agrícoles de la regió. Tot i això, des del 2016, aquest municipi ha trobat en l'art urbà una eina poderosa per revitalitzar-se i atreure visitants.
Tot va començar amb el festival GarGar, un esdeveniment dedicat a l'street art que ha omplert les parets de la localitat amb més de 100 murals. Convertint-lo en un museu a l'aire lliure que atrau milers de turistes cada any.
Inici d'una Revolució Artística
La història d'aquesta transformació va començar el 2016 amb l'organització de la primera edició del festival GarGar. L'esdeveniment va ser impulsat per l'Ajuntament de Penelles i la Diputació de Lleida amb un objectiu clar. Donar nova vida al poble i revertir la despoblació.
Al segle XX, Penelles tenia entre 1,000 i 1,200 habitants. Però la seva població es va reduir dràsticament a poc més de 400 els darrers anys.
El festival va agafar el nom de la ganga ibèrica, una au originària de la zona que està en perill d'extinció. Simbolitza així l'esperança de revitalització no només de l'art, sinó també de la vida comunitària.
Des del primer any, limpacte va ser evident. Artistes locals i internacionals van transformar les façanes de Penelles en llenços. El que abans eren simples murs de pedra esdevingueren obres d'art vibrants que exploren temes com la natura, la identitat rural i la memòria col·lectiva.
Un museu a l'aire lliure en ple creixement
Avui dia, Penelles compta amb més de 112 murals repartits pel poble. Aquestes obres abasten des de petites intervencions que juguen amb l'arquitectura local fins a frescos impressionants que cobreixen edificis complets.
La diversitat d'estils i tècniques reflecteix la col·laboració entre els artistes i els habitants que han abraçat el projecte amb entusiasme, participant activament i aportant idees per a les pintures.
A més, la popularitat del GarGar ha augmentat de manera exponencial. Atraient més de 12.000 visitants durant els dies del festival el 2019 i gairebé 50.000 turistes a l'any que recorren els carrers per admirar l'art. Aquest interès ha convertit el poble en un referent cultural, fins i tot més enllà de la celebració anual del festival.
Un projecte que va més enllà de les pintures
La implicació dels veïns ha estat fonamental en aquest procés de canvi. Alguns murals rendeixen homenatge a figures locals, com Joan Mata "Tato", les històries personals del qual estan ara plasmades a les parets del poble.
L'art també s'ha explorat dins dels espais religiosos. Com l'església de Sant Joan Baptista, que inclou un mural de l'artista Berni Puig.
Aquesta obra, inaugurada el 2020, representa un homenatge acolorit als habitants i a l'arquitectura tradicional de Penelles. Només es pot apreciar mitjançant visites guiades.
Penelles s'ha convertit en un exemple inspirador de com l'art pot transformar la vida d'un poble petit. Mostrant que amb creativitat i esforç es pot lluitar contra l'oblit a l'anomenada “Espanya buidada”.