Imatge d'una multitud de gent passejant pel carrer sense mascareta

Els 5 pobles de Catalunya on tens més risc de morir

Un mapa interactiu mostra els municipis amb més risc de mort, així com les causes més comuns de defunció

L'‘Atlas Nacional de Mortalitat a Espanya’ va recopilar l'any 2020 un mapa interactiu amb aquelles localitats del país que presenten més risc de mort, així com les causes principals dividides per municipis i sexe. 

Les dades recol·lectades són fonts d’un estudi que s’ha dut a terme entre els anys 1989 i 2014 i, segons afirma un dels autors principals del projecte Miguel Ángel Martínez Beneito, hi ha «diferències geogràfiques molt importants».

Malalties respiratòries i mentals, les principals causes de mort

Pel que fa a territori català, arriba a sorprendre que la zona tarragonina no es vegi més afectada per la pol·lució i contaminació  causada per les diverses petroquímiques del territori. Sorprenentment, la comarca del Segrià és una de les més afectades i que més localitats en risc presenta.

Així, s’ha fet saber que la ciutat amb més risc de causes de mort és Vilanova de la Barca, a aquesta comarca. Segons informen, en aquest municipi hi ha un alt risc de patir ateroesclerosis, una malaltia  que afecta les artèries i les omple de greix. També és més alt que en la resta de Catalunya el risc d’altres malalties respiratòries, així com trastorns mentals  orgànics, senils i presenils. Destaca també a Segrià la localitat d’Aitona, que presenta un alt risc d’insuficiència cardíaca, malalties cerebrovasculars i altres accidents.

Sant Boi de Lluçanes (Osona) ocupa la segona posició en aquest rànquing. En aquesta ocasió, hi ha un alt risc de trastorns mentals orgànics, senil i presenil. Destaca l’alzheimer com una de les malalties més preocupants, així com altres accidents que presenten més possibilitat de mort.

Les mateixes causes de defunció les presenta el municipi barceloní de Figaró-Montmany(Vallès Oriental), tot i que aquí també se li afegeix mort  per insuficiència cardíaca. Castellcir  (Moianès) se situa també a les primeres posicions d’un alt risc de defunció. En aquest cas, la salut mental torna a destacar i els majors riscos són per senilitat i per trastorns mentals orgànics, senil i presenils.

Els municipis catalans amb menys risc

Per altra banda, i amb una visió més positiva, Catalunya també presenta municipis amb un baix risc de mort, tot i que en menor quantitat que a la resta del país. La majoria d’ells són petits pobles on els problemes de salut per contaminació i altres factors relacionats són molt disminuïts, clarament diferents d'aquells exposats a les grans ciutats.

En aquest cas, a la província de Barcelona  destaquen Matadepera (Vallès Occidental) i Rajadell (Bages). Les ciutats amb menys risc de mort a Tarragona  són Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà), Prades (Baix Camp) o La Morera de Montsant (Priorat). A territori gironí, els municipis més destacables són l’Escala i Llançà (Alt Empordà), així com Brunyola i Sant Martí Sapresa (Selva). Per últim, les localitats de Lleida  que menys risc presenten són La Torre de Cabdella (Pallars) i Les Valls de Valira (Alt Urgell).