Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb diversos cotxes aparcats en bateria i una mà subjectant un sortidor d'una benzinera

Podré circular amb el meu cotxe de benzina o gasoil si els prohibeixen el 2035?

Aquestes són les excepcions a la normativa europea

És un dels temes de què més s'ha parlat els darrers temps. Fa només uns mesos, el ple del Parlament Europeu donava llum verda perquè, a partir de l'any 2035, els turismes i les furgonetes nous siguin «zero emissions».

En aquest cas, aquesta nova normativa duta a la pràctica es tradueix en la prohibició de vendre vehicles nous de combustió, entre els quals s'inclouen els de benzina, gasoil i els híbrids.

Aquest és l'objectiu de la prohibició

Aquesta nova mesura és la primera dins del paquet Fit for 55. Amb aquest, la Comissió Europea té com a objectiu reduir les emissions de CO₂ un 55 % d'aquí fins a l'any 2030.

El 2022 ja es va arribar a un acord per part del Consell Europeu, de l'Eurocambra i de la Comissió Europea. No obstant això, perquè s'adopti de manera definitiva, els països de la Unió Europea (UE) havien de donar el vistiplau.

Muntatge d´un cotxe contaminant amb el fum i una rodona amb un tub d´escapament
La UE pretén reduir les emissions de CO₂ un 55 % fins a l'any 2030. | Khunkorn

Una prohibició que divideix el Parlament Europeu

Tanmateix, l'acord va tirar endavant amb 340 vots a favor, 279 en contra i 21 abstencions. L'actual govern d'Espanya, amb Pedro Sánchez al capdavant, sempre ha estat partidari de la iniciativa.

Tot i això, des del Partit Popular Europeu, han indicat que aquesta mesura suposarà que els nous vehicles siguin «més cars». Així mateix, afirma que viurem la pèrdua de «milers de llocs de treball», cosa que conduirà la indústria al «declivi» i a «un atzucac».

Podràs continuar circulant amb el teu cotxe el 2035?

En aquest sentit, una de les preguntes que més s'han formulat els particulars és què passarà a partir de l'any 2035. És a dir, si podran continuar circulant amb els seus vehicles. En aquest punt, cal recordar que el nostre parc mòbil és un dels més envellits.

La norma fa referència a la venda de vehicles nous que emetin CO₂, però no diu res sobre el seu ús. Per aquest motiu, aquests podran continuar circulant fins a l'any 2050. Per això, no hauria d'afectar el mercat de vehicles d'ocasió.

Altres aspectes que cal tenir en compte

Malgrat que dins de la norma es recullen els cotxes de combustió, cal tenir en compte altres aspectes. Si en un futur la indústria desenvolupés carburants de zero emissions, els vehicles sí que es podrien vendre.

Així ho va afirmar Frans Timmermans, vicepresident de la Comissió Europea, que va afirmar que això suposa: «Un equilibri perfecte entre els interessos de la indústria, el clima i dels treballadors».

Muntatge amb cotxes nous en un concessionari i un cercle amb una imatge d'unes mans lliurant unes claus
La normativa n'afectaria la venda, però no la circulació. | Fahroni, Shisuka

D'altra banda, també va recordar que: «Si la indústria pot construir motors de combustió interna amb emissions zero, doncs perfecte. Malgrat que ara tothom està apostant per l'electrificació».

Així mateix, també hi ha excepcions dins de la prohibició. Aquesta s'orienta als fabricants de nínxol que facin menys de 10.000 cotxes a l'any. A aquests se'ls concedirà una moratòria d'un any. Aquells que en facin menys de 1.000 n'estaran exempts.

Una mesura difícil de complir

Malgrat tot, centrant-nos en el cas d'Espanya, sembla que complir la mesura serà força complicat basant-nos en les dades actuals. Els cotxes 100 % elèctrics són un 30 % més cars que els habituals.

Fins i tot tenint en compte les ajudes a la compra, l'any passat les vendes només van representar un 4 % a Espanya. Tot i això, cal tenir en compte que aquesta mesura es dirigeix a tota la UE, on aquests vehicles es venen millor que a Espanya.

Des d'ACEA, la patronal dels fabricants, es demana agilitzar les mesures que afavoreixin l'electrificació. Així mateix, també s'ha demanat que es tinguin en compte els combustibles neutres en CO₂ perquè la mesura pugui ser factible.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!