Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Teresa Rull, la regidora, amb els cartells de la campanya

L’Ajuntament de Valls impulsa una controvertida campanya per fomentar l’ús del català entre els joves

Diversos usuaris de Twitter han criticat la iniciativa «pel fet que només promou els insults i un ús massa col·loquial de la llengua»

L’Ajuntament de Valls vol defensar l’ús de la  llengua catalana a capa i espasa. Per això, des de la regidoria d’Educació i Política Lingüística s’ha engegat una campanya per fomentar el català entre el jovent per reivindicar que és una llengua viva i vàlida per a tots els registres lingüístics, des del més formal fins al més informal. «Hem volgut fer una campanya atrevida precisament perquè ens adrecem a un sector de la població al qual no sempre és fàcil poder-hi arribar i despertar el seu interès», explica Teresa Rull, la regidora.

En aquest sentit, el material que s’ha editat, adreçat als centres de secundària de la ciutat, visualitza que diversos insults com ‘borde’, ‘pringao’, ‘pavo’ o ‘gilipollas’, sovint substitueixen expressions tan genuïnes com torracollons, matat, figaflor o carallot, respectivament, que el jovent ha deixat d'utilitzar per la forta influència del  castellà. Així, a part de proposar exemples de llenguatge col·loquial en català, la campanya també encoratja els  joves  a no canviar de llengua quan algú no el parla.

«Decebedora, ordinària i de mal gust»

Malgrat les bones intencions del consistori vallenc, diversos usuaris de Twitter, i també alguns partits polítics, han alçat la veu contra aquesta campanya, que titllen de «decebedora,  ordinària i de mal gust». De fet, la portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de Valls, Cristina Laiz, ha demanat «la retirada immediata de la campanya pel fet que «promovent l'insult no es defensa cap llengua i és especialment greu quan, a més, la campanya s'adreça als joves». 

Per això, Laiz creu que des de l’administració s’ha d’apostar «per un altre tipus de materials, que s'adaptin al llenguatge col·loquial, però que no caiguin en l’insult». En la línia, Rosa Maria Ibarra, portaveu del PSC al plenari i diputada al Parlament de Catalunya, ha definit la campanya com a «poc encertada i i amb un resultat que és un desastre».

El català recula entre els joves

La campanya que s’impulsa vol posar en evidència que el català també  recula  en els àmbits on els joves se senten més còmodes, en converses entre amics i coneguts, renúncia lingüística que es fa encara més evident quan un dels interlocutors els parla en una altra llengua, que la majoria de vegades acostuma a ser el castellà. «En una situació de minorització de la llengua catalana, aquesta campanya fresca i despreocupada vol ser un toc d'atenció per fer-los veure que el català és bo i vàlid per comunicar-se en tots els  registres», expliquen des del consistori vallenc.