Durant aquestes darreres setmanes les xarxes socials van farcides d’uns ‘memes’ en forma de vídeo on apareixen uns enterradors africans ballant amb un taüt. El mecanisme sempre és el mateix: en la primera part del vídeo apareix una filmació que acaba en tragèdia i tot seguit surten els enterradors que carreguen el taüt amb una cançó, sempre la mateixa.
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]
El vídeo s’ha convertit en tot un fenomen i les xarxes socials s’inventen tota mena de muntatges per portar el confinament de la millor manera possible. Doncs bé, la policia local de Caldes de Malavella ha utilitzat la cançó del ‘mem’ per animar als veïns del municipi i estendre una pancarta on diu «Ànims, ens en sortirem».
Més locals, aquests de #CaldesDeMalavella, amb la cançoneta dels negres amb el taüt, Astronomia. Amb 20.000 morts al damunt, potser hi ha qui ho trobi de mal gust. Però bé, sigui com sigui #EnsEnSortirempic.twitter.com/M7aWsNwosb
— Anti-radar Catalunya (@antiradarcatala) April 20, 2020
L’acció ha aixecat polseguera a Twitter perquè alguns usuaris han criticat la utilització d’aquesta cançó, tenint en compte l’origen del vídeo, per exhibir aquesta pancarta en un moment on hi ha una gran quantitat de morts a causa del coronavirus.
L’origen dels enterradors del taüt
L’origen dels enterradors del taüt que apareixen als ‘memes’ d’aquests dies es troben a una notícia que va emetre la BBC l’any 2017. En el vídeo es poden veure els professionals de la dansa mortuòria, originaris de Ghana, vestits amb roba elegant. En aquest país africà és tradició organitzar els funerals com un acte multitudinari on se celebra la vida del difunt. Per aquest motiu, els africans que apareixen al vídeo surten ballant quan duen el taüt.