Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge picada de l'edifici Can Capellanets del barri de Les Corts.

Els veïns, farts: Polèmica entre lucre o expropiació a un edifici històric de Barcelona

L'antiga residència de seminaristes Can Capellanets, situada a Les Corts i propietat de l'Arquebisbat, arrossega anys de deixadesa i deteriorament | L'Ajuntament dóna permís per fer-hi un asil, però les entitats veïnals en reclamen l'expropiació

Continua la polèmica i el desacord al barri de Les Corts de Barcelona entorn l’estat i l’ús de l’edifici històric Can Capellanets. Es tracta d’una residència de seminaristes construïda el 1877, integrant de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català i propietat de la fundació Sant Josep Oriol, dependent de l’Arquebisbat de Barcelona.

L’estat d’abandonament i una sèrie d’enderrocs parcials fets sense permís fa més de sis anys han malmès progressivament l’edifici. Contra aquest fet, el teixit associatiu de Les Corts, encapçalat per la plataforma Salvem el Patrimoni de Les Corts, està tant angoixat com indignat.

L'Ajuntament aprova la construcció del geriàtric

El govern d’Ada Colau va aprovar, ara fa un any i mig, que l’Arquebisbat convertís la residència en un geriàtric, cosa que no va caure en gràcia a la Coordinadora d'Associacions de Veïns de Les Corts. El moviment veïnal, unit entorn Salvem el Patrimoni de Les Corts, creu que el procés significarà la destrucció del patrimoni en benefici del rèdit econòmic privat. 

Tant és així que la plataforma insta l'Ajuntament a expropiar la finca per tal que posi solució a la destrucció de l'edifici. El consistori defuig aquesta opció, però en l'últim any ha imposat dues multes a l'Església, per un valor total de 3.750 euros, per no garantir la conservació del patrimoni de Can Capellanets. Amb tot, aquestes sancions donen la raó al veïnat organitzat. 

L'Ajuntament ha interposat dues multes a l'Arquebisbat

En concret, la primera multa de la regidoria del districte de Les Corts va ser tramitada el novembre del 2019, sota el pretext que l'Arquebisbat havia desatès un avís fet set mesos abans per tal que s'apressés a fer obres de manteniment a Can Capellanets.

Segons la informació obtinguda pel diari 'TOT Barcelona', l'advertència responia a una inspecció prèvia dels Bombers, els serveis tècnics i el departament de Patrimoni de l'Ajuntament i Parcs i Jardins, que es va fer amb motiu d'una denúncia per presumpte risc imminent a l'immoble. La notificació donava instruccions als responsables per enderrocar de forma controlada una part de l'edifici especialment deteriorada. A més, recomanava sanejar els espais en risc de despreniment i per apuntalar els sostres i els murs malmesos, entre altres.

Un any més tard, cap als finals del 2020, les feines d’adequació de la finca seguien sense executar-se i el districte va dictar el segon càstig, aquest cop de 3.000 euros. L'Ajuntament explica que l’Arquebisbat sí que ha abonat la primera sanció, però la segona l’ha recorreguda.

Polèmica entorn el geriàtric: el moviment veïnal defensa el patrimoni

Més enllà de les amonestacions, l’Església va sol·licitar aquest passat mes de març un permís d’obres per rehabilitar Can Capellanets. La intenció, darrere de l'acció esperada, era, i és, la construcció d'un edifici nou, annex a l'immoble antic, que ubicarà una llar d'avis. De fet, l'Ajuntament va ratificar l'any passat un pla especial perquè s'aixequés l'asil. 

A parer de l’Arquebisbat, el projecte reporta un benefici per a Les Corts i pal·lia la manca de places geriàtriques que troba que existeix a la zona. L'Ajuntament, per la seva banda, valora el fet que la llar disposarà de places concertades. Però el moviment veïnal no hi està d'acord.

Salvem el Patrimoni de Les Corts assegura al 'TOT Barcelona' que el que li sembla incorrecte «no és que hi vagi una residència, encara que serà privada i suposarà un acte de lucre en un espai amb beneficis fiscals per a l'Església». Al que s'oposen és «al fet que no es respecti l'edifici i els jardins protegits». 

En aquest sentit, la plataforma critica la possibilitat que es modifiqui el volum de l'edifici original i se n'hi adhereixi un altre de més alçada, cosa que suposarà, a més, la destrucció del jardí i l'ocultació de la façana de Can Capellanets. De fet, el mateix grup explica que l'immoble pateix perquè es va retirar la teulada i es va deixar l'interior sense recer.

Salvem el Patrimoni recorda que segons l'ordenança de patrimoni s'hauria d'expropiar l'edifici

Salvem el Patrimoni de Les Corts desvirtua qualsevol excusa que utilitzi l'Ajuntament per no expropiar la finca. I ho fa citant l'ordenança municipal de patrimoni, que preveu que el propietari perdi la titularitat en cas d'ignorar el deure de conservació d'un bé protegit durant cinc anys. En aquest sentit, el grup considera el termini exhaurit, perquè un informe d'inspecció del districte de l'octubre del 2015 ja va detectar infraccions per obres majors no autoritzades dins l'edifici.

Però l'Ajuntament no mostra interès per quedar-se amb l'immoble. L'Ajuntament argumenta que caldria justificar l'interès públic de la compra amb un plantejament urbanístic, que en el cas de Can Capellanets és el de la iniciativa per crear la residència. El consistori li dóna suport. Mentrestant, Salvem el Patrimoni de Les Corts prepara un acte de protesta pel dissabte 19 de juny, on s'aplegaran diversos moviments de defensa del patrimoni. 

Al temps, la plataforma es planteja emprendre accions legals contra l'Arquebisbat, tot i que assegura que «encara es fessin obres, hi ha elements originals de la façana i del jardí que ja no es poden recuperar». De fet, Salvem el Patrimoni de Les Cors ja va presentar una denúncia a Fiscalia per presumpte delicte de prevaricació, que va acabar arxivada. Ara, mira de demandar aferrant-se a les proves d’uns fets que defineix com un «deteriorament del patrimoni irrecuperable».