Polèmica per la tutela d'un nen de 9 anys que deambula sol pels carrers de Barcelona

Segons la policia, la DGAIA va rebutjar acollir el MENA per falta de places, però Afers Socials assegura que està en un centre

Un menor sol pel carrer
La policia i Afers Socials discrepen també sobre l'edat del menor    | Cedida

La matinada d'aquest dijous la Guàrdia Urbana de Barcelona va trobar al carrer un menor marroquí, de 9 anys suposadament, deambulant sol per la ciutat. Segons informa 'Cadena SER', la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) va rebutjar acollir-lo per falta de places i perquè el menor no vol estar en cap centre. Per això la policia l'hauria deixat en una zona de barraques de Montjuïc, on viu el seu suposat germà. Però la versió de la DGAIA és totalment oposada: sostenen que el jove té 14 anys i que era al centre una hora després.

Eren les quatre de la matinada quan la policia va trobar el menor, prop d'una zona d'oci nocturn de la ciutat comtal. El van identificar; de fet, ja el coneixien, perquè l'havien enxampat diverses vegades robant i perquè, per la seva edat, els cridava l'atenció veure'l sol pel carrer. S'havia escapat per enèsima vegada d'un centre tutelat de la Generalitat. 

Segons la policia, la DGAIA rebutja acollir-lo

Els agents van portar-lo a l'Oficina d'Atenció al Menor, tal com preveu el protocol, amb seu a la Ciutat de la Justícia a l'Hospitalet de Llobregat. Seguidament van contactar amb la DGAIA, que té un servei d'atenció 24 hores. Segons explica el mitjà citat, se'ls va dir que no tenia plaça assignada a cap centre, perquè un cop s'escapen, la perden. Els van indicar que a les 9.00 del matí portessin el nen a les oficines del Paral·lel. 

Però segons fonts de Mossos, la Ciutat de la Justícia no pot acollir cap menor «per ordre expressa de la degana de jutjats i ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya». Els policies expliquen que tenien tres opcions: deixar-lo fora dels jutjats, deixar-lo per l'Hospitalet o intentar buscar alguna persona de referència que es pogués fer càrrec del menor.

El porten a unes barraques de Montjuïc, on viu el suposat germà

La Guàrdia Urbana va optar per deixar-lo en unes barraques prop de Montjuïc, on viu el seu suposat germà   | Guàrdia Urbana de Barcelona

 

Van optar per la tercera alternativa i el mateix nen, que volia marxar tota l'estona, els va indicar que el seu germà, major d'edat, viu en unes barraques al costat de les piscines Picornell, a Montjuïc. El van dur fins allà i asseguren que un dels joves deia ser el seu germà i es coneixien, així que el menor s'hi va quedar.

«Encara que pugui semblar estrany és l'única opció que ens quedava en aquesta situació», relata la Guàrdia Urbana. A comissaria, només poden acollir menors acabats d'arribar a Barcelona i que han d'iniciar tràmits perquè els reconeguin com a menors i puguin ser tutelats per l'administració. 

Afers Socials assegura que té plaça reservada

Afers Socials, en canvi, assegura que el menor té 14 anys i no 9 com explicava la policia, i que està sota la protecció de la DGAIA. Apunten que tenia i té la plaça reservada a un centre de sistema de protecció. «A les cinc del matí d'aquest dijous ja havia ingressat i estava de nou al centre de protecció que li pertoca», afirmen.

Insisteixen que tots els menors que es van localitzar sols la matinada de dijous a Barcelona, a primera hora del matí ja estaven derivats en alguns dels centres de protecció. «Cap menor va quedar sense plaça», asseguren. 


Comentaris

envia el comentari