Imatge de dos agents de la guàrdia civil parlant amb un conductor

La polèmica tècnica que fa servir la DGT cada vegada més: allau de crítiques

La DGT ha implementat noves mesures que han generat molta polèmica entre els conductors

La Direcció General de Trànsit (DGT) es va proposar com a objectiu fa temps reduir el nombre d'accidents a la carretera. La seva meta és aconseguir que hi hagi zero morts a les carreteres durant el cap de setmana i festius.

L'any 2017 la DGT va posar en marxa una mesura que amb el temps s'ha anat estenent cada cop més. Va començar sent una prova pilot i ara ja és una realitat. Estem parlant del sistema de control de la velocitat dels vehicles. L'objectiu de la DGT és que els conductors redueixin la velocitat en alguns trams de carretera. Un projecte que es va iniciar al nostre país veí, França, i que s'hi utilitza des de fa més de 10 anys.

En què consisteix aquest sistema?

La DGT ha explicat com funciona aquest sistema i quin n'és l'objectiu: hi pretenen corregir comportaments i actituds anòmales dels conductors. La DGT posa èmfasi en els conductors que superen la velocitat màxima permesa per la via.

El funcionament és molt senzill. Consisteix en un radar que avalua la velocitat dels conductors i certifica si algun està superant la velocitat màxima permesa. La implementació d'aquest sistema és molt ràpida i es pot fer servir en qüestió de mesos.

Si el conductor supera la velocitat màxima permesa, el cinemòmetre emetrà un senyal d'alerta. Aquest sistema de funcionament a molts dels conductors no els ha agradat i ha estat durament criticat. El cinemòmetre mostra la matrícula del vehicle que ha comès la infracció als panells que es troben a totes les autopistes. Aquest aparell s'il·lumina just abans que hi passis i també sol incloure un missatge d'avís al conductor perquè moderi la velocitat i els límits que està infringint.

Vehicles circulant per una autopista.
Aquest és el nou sistema de la DGT per evitar accidents. | GettyImages

Malgrat ser un projecte pilot, hi ha molts infractors que corregeixen la seva actitud a l'hora de conduir de manera instantània. Sobretot, això és gràcies a l'assenyalament públic als panells lluminosos de les autopistes. Una dada que cal afegir és que els conductors, almenys de moment, no reben multes per aquestes infraccions.

Ja fa uns quants anys que s'ha posat en pràctica aquest sistema

Encara que sigui una prova pilot, aquest sistema es va començar a implementar el 2016 i el 2017. Concretament, es va desenvolupar al quilòmetre 0,5 de l'A-49. Actualment, hi ha altres vies que han incorporat aquest sistema, com ara l'A-6 de la Corunya, en direcció a Madrid.

Com hem comentat a l'inici, aquest sistema per evitar accidents fa anys que funciona en altres països. Al nostre país veí, a França, han estat desenvolupant aquest sistema des de fa més de 10 anys. A Espanya, l'èxit o el fracàs d'aquesta mesura dependrà dels conductors en gran part.

Algunes noves multes de la DGT si vas amb bicicleta

Fa uns quants mesos es va implementar des de la DGT una sanció per a aquells ciclistes que se saltin un semàfor. Doncs, ara la DGT ha ampliat les multes per a tots aquells usuaris que utilitzen la bicicleta al seu dia a dia. Te les detallem a continuació:

-Portar incorrectament un nen a la bicicleta: sanció de 100 €.

-Usar el mòbil o els auriculars durant la conducció amb bicicleta: sanció de 200 €.

-Anar sense llums en condicions de llum desfavorables: sanció de 200 €.

-No cedir el pas als vianants amb la nostra bicicleta: sanció de 200 €.

-Incorporar-se a la carretera sense mirar-hi: sanció de 200 €.

-No senyalitzar una maniobra: sanció de 200 €.

-No respectar els senyals de trànsit: sanció entre 150 € i 1.000 €.

-Donar positiu en alcohol o drogues: sanció entre 500 € i 1.000 €.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!