Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge de dos policies d'esquena amb una rodona de bitllets d'euro

La Policia alerta d'una nova estafa que afecta milers d'espanyols: molt de compte

Les autoritats han donat la veu d'alarma sobre aquesta nova estafa que es basa a extorsionar els usuaris

A l'era digital, les pàgines de contactes han esdevingut una plataforma popular per conèixer noves persones, establir relacions i ampliar xarxes socials. Tot i això, l'auge d'aquestes plataformes també ha atret ciberdelinqüents que busquen aprofitar-se dels usuaris desprevinguts.

En les darreres setmanes, la Policia ha compartit una alerta relacionada amb aquestes pàgines. Sobretot, incidint que poden ser un brou de cultiu per a estafes i amenaces.

Aquesta és la nova estafa de què adverteix la Policia Nacional

La Policia Nacional ha enviat un avís a tot el país als usuaris que hagin visitat pàgines de contactes en els darrers temps. Hi ha ciberdelinqüents que envien trucades i missatges intimidatoris per robar diners.

Imatge de fons d'agents de la Policia Nacional juntament amb una imatge d'un home amb gest d'ensurt i mans sostenint un moneder amb bitllets d'euros
Els usuaris reben amenaces i sol·licituds de diners | Minerva Studio, Pexels, Europa Press

Aquests missatges semblen arribar a un suposat empleat de la pàgina. En aquest sentit, reclama diners per haver "molestat les noies" o per "fer-los perdre el temps". Després d'aquestes comunicacions, arriben les amenaces i l'extorsió.

Així comença l'extorsió per part dels estafadors

El suposat empleat diu a la víctima que ha entrat a la pàgina i ha molestat les noies. Per solucionar-ho, us demana una gran quantitat de diners i us convida a fer el pagament de forma immediata o en un caixer.

Quan la víctima respon a la trucada o al missatge, l'estafador aprofita la situació de nerviosisme. A més, comença a intimidar-lo "manifestant que pertany a una màfia", com diu la policia. També “enviant fotografies o escenes que mostren gran crueltat”, afegeixen.

De manera general, les víctimes d'aquesta estafa abonen els diners a l'instant. D'aquesta manera, creuen que poden solucionar el contratemps. Tot i això, els estafadors no paren i tornen a amenaçar-los perquè paguin més diners.

Muntatge mans d'una persona utilitzant un telèfon i rodona amb un cotxe de la Policia Nacional
Encara que la víctima pagui els estafadors el segueixen extorsionant | Getty Images, Europa Press

Recomanacions de la Policia sobre com actuar davant aquesta estafa

Des de la Policia Nacional han enviat una sèrie de consells per evitar que més persones caiguin en aquesta estafa. Aquestes són les que més destaquen:

  • "No pagar ni respondre el missatge": el millor és ignorar aquest tipus de comunicacions i posar-se en contacte amb les autoritats.
  • "Desconfiança racional": la Policia recomana fer servir el sentit comú i no actuar amb nerviosisme ni cedir davant les amenaces.
  • A més, avisen: "el millor és bloquejar directament el remitent".
  • Guardar tot allò que pugui ser una prova: no esborris imatges o missatges per poder ensenyar-ho tot quan denunciïs.
  • Denunciar la policia: explica tot el que ha passat i no oblidis presentar les proves que hagis pogut guardar del succés.