En un món cada cop més digital, les amenaces a la seguretat cibernètica evolucionen constantment. Recentment, la Policia Nacional ha emès una advertència sobre una nova forma d'estafa coneguda com a smishing.
Aquest mètode fraudulent utilitza missatges de text per enganyar les persones i obtenir informació personal i financera. Saber què és el smishing i com funciona és vital per protegir-te.
Així és el smishing, la tècnica d'estafa al focus de la Policia
El smishing és una variant del phishing, una tècnica d'engany cibernètic. Mentre que el phishing tradicional es realitza a través de correus electrònics, el smishing utilitza missatges de text (SMS) per intentar robar dades sensibles.
Aquests missatges semblen provenir de fonts fiables, com ara bancs, empreses de serveis o fins i tot entitats governamentals. A més, contenen enllaços o instruccions que, en seguir-se, comprometen la seguretat de l'usuari.
El smishing, com adverteix la Policia, funciona seguint aquests passos:
- Missatge enganyós: l'estafador envia un missatge de text que sembla legítim. Aquest missatge pot informar sobre una activitat sospitosa al vostre compte bancari, una oferta exclusiva o un problema urgent que necessita atenció immediata.
- Enllaç fraudulent: el missatge inclou un enllaç que porta a un lloc web fals. Aquest lloc web sol imitar a la perfecció el lloc web de l'entitat legítima per enganyar l'usuari.
- Recol·lecció de dades: se sol·licita a l'usuari que ingressi informació personal o financera, com ara números de targeta de crèdit, contrasenyes o dades bancàries.
- Ús maliciós de les dades: els estafadors utilitzen la informació recopilada per fer transaccions fraudulentes, robar identitats o vendre les dades al mercat negre.
Consells de la Policia per protegir-te del smishing
En haver notat que la tècnica del smishing ha augmentat, la policia comparteix diversos consells per no caure a la trampa:
- Desconfia de missatges inesperats: si rebeu un missatge de text d'una entitat que no espereu, especialment si conté enllaços o sol·licituds d'informació personal, verifiqueu-ne l'autenticitat.
- No feu clic a enllaços: evita fer clic a enllaços inclosos en missatges de text de fonts desconegudes o no verificades. En el seu lloc, visiteu el lloc web oficial de l'entitat ingressant l'adreça manualment al vostre navegador.
- Contacta amb l´entitat: si tens dubtes sobre la veracitat d´un missatge, contacta directament amb l´entitat a través dels canals oficials. No utilitzeu els números de telèfon o els enllaços proporcionats al missatge sospitós.
- Instal·la programari de seguretat: utilitza aplicacions i programari de seguretat al dispositiu mòbil. Així podràs detectar i bloquejar possibles amenaces de smishing i altres formes de codi maliciós (malware).
- Estigues informat: segueix les recomanacions i alertes d'organismes oficials com la Policia Nacional. Estigues al corrent de les noves tècniques de frau que puguin sorgir.