Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
medicament

Els perillosos medicaments que no has de comprar tot i el coronavirus

La por al coronavirus ha provocat una proliferació de la venda de medicaments falsos a través d'Internet

medicamentLa por al coronavirus ha provocat una proliferació de la venda de medicaments falsos a través d'Internet | Catalunya Diari

L'expansió del coronavirus i la por al contagi en la població ha augmentat dràsticament la demanda de certs productes com les màscares, els guants i els gels desinfectants. No obstant això, el material sanitari no és l'únic que ha patit els efectes de l'escassetat; alguns medicaments utilitzats per tractar els malalts de covid-19, com la hidroxicloroquina, també han patit la falta d'estoc per la batuda que han fet alguns països.

L'augment de demanda d'aquests productes no només genera escassetat, sinó un problema de fons que és molt més greu: la proliferació de medicaments falsos a Internet. Aquests fàrmacs estan dissenyats per imitar les medicines reals, prometent una fórmula de principi actiu que no existeix i que no ha estat certificada per l'Agència Europea del Medicament.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

Venda il·legal en xarxes socials

Una investigació de Smart Protection, una empresa espanyola dedicada a combatre la pirateria i falsificacions en línia, ha monitorat la presència a Internet dels medicaments i materials sanitaris falsos. En el seu estudi han inclòs fins a 13 fàrmacs emprats per tractar el coronavirus, així com altres materials d'importància per vèncer la pandèmia, com són els tests de detecció i les mascaretes.

La conclusió del seu estudi és realment esfereïdora. En les últimes setmanes, la venda de productes sanitaris falsificats a Internet s'ha disparat, sobretot a 'marketplaces'. Un 58% de l'oferta il·legal de medicaments i màscares està vinculada a les xarxes socials, en el cas d'Espanya amb Twitter (60% dels enllaços fraudulents) i Instagram (40%) al capdavant. Per la seva banda, el 38% dels anuncis fraudulents està en les plataformes de comerç electrònic com Amazon o Alibaba.

Els productes més falsificats

Dins dels 13 medicaments monitorats, tres d'ells són els que lideren la promoció de productes falsos a Internet. Es tracta de l'Arbidol, la hidroxicloroquina i el Faviparir, 3 antivirals que suposadament ajuden a pal·liar els efectes del covid-19.

Pel que fa a les mascaretes il·legals més ofertes, la investigació de Smart Protection assegura que el terme 'MASK KN95FFP2 / N95' atorga els majors resultats de falsificacions obtinguts fins a la data. La principal font de venda d'aquestes mascaretes és a través d'Instagram, on els seus promotors han aconseguit generar fins a 463.000 continguts durant el període de monitoratge.

Les autoritats ho tenen molt complicat per poder detenir a aquests estafadors, que escapen dels controls perquè fan servir paraules clau com els codis de referència associats al medicament. Per exemple, '155213-67-5' associat al Ritonavir. Per aquest motiu, els ciutadans hem de ser molt conscients i escapar d'aquestes ofertes il·legals que posen en perill la nostra salut.