Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Policia Nacional i DNI.

La Policia Nacional avisa del preu que haurem de pagar per renovar el DNI el 2023

Cal comprovar que el DNI no estigui caducat per fer certes gestions

La Policia Nacional ja ha llançat una advertència a milions d'espanyols. El proper any serà el torn de renovar molts DNI i el preu d'aquest tràmit és desconegut per a la majoria. Perquè vagis preparat a fer aquesta gestió, a continuació et desvetllem el que has de pagar.

Aquest document és imprescindible per poder viatjar i desplaçar-se pel nostre país, però també per moure's per altres territoris. Encara que no el donis massa ús, té una funció bàsica, que és la teva identificació davant de qualsevol organisme o entitat.

La nostra única obligació amb ell és tenir-lo en vigor. Per tant caldrà comprovar de tant en tant que no estigui caducat. Que s'hagi superat el període de renovació no implica cap delicte, però sí que ens pot suposar un problema.

Sobretot a l'hora d'agafar un avió o de desplaçar-se a l'estranger. Solen ser força estrictes en aquest sentit. És possible que aquesta caducitat sigui deguda a una distracció, ja que no solem estar pendents a tota hora de la data de renovació.

Cada quant de temps cal renovar el DNI?

El període de renovació del DNI dependrà de l'edat del ciutadà. En el cas dels menors de 30 anys, aquest tràmit s'haurà de fer cada 5 anys, mentre que a partir d'aquesta edat passarà a ser cada 10 anys. Un cop arribats als 65 anys passarà a tenir una vigència indefinida, així que ens evitarem haver de trepitjar la comissaria.

Resulta important que estiguem al corrent sobre la data de renovació del DNI, però també del passaport. Gairebé sempre ens en recordem quan ens toca fer algun viatge i ens ho exigeixen. Si no, ho passaríem per alt.

Cal no oblidar que des de fa un parell d'anys sol haver-hi força dificultats per aconseguir una data de renovació. La pandèmia i les restriccions van crear una llista d'espera considerable.

Si ens posem a revisar la situació d'alguns punts del país apreciarem l'absència de cites fins a tres mesos. T'exigiran, a més, que demanis cita prèvia per internet, perquè triïs la data que més et convingui.

Quan costa renovar el DNI?

El preu de la renovació del DNI serà igual per a tothom. La tarifa apareix recollida cada any a la Llei de Pressupostos, així que s'encarrega de determinar-ho el Govern central. En el cas del 2023 caldrà desemborsar 12 euros.

Serà la quantitat a abonar quan ens caduqui, però també quan es produeixin altres circumstàncies. Com pot ser el cas d'un robatori, pèrdua o deteriorament. Una mica més car ens resultarà aconseguir el passaport.

Policia Nacional
Per renovar el DNI cal anar a les oficines de la Policia Nacional | CEDIDA

No és obligatori comptar amb ell, però sí que t'ho reclamaran per volar a l'estranger o a països que no pertanyin a la UE. Tant per a la renovació com per obtenir-lo per primer cop caldrà gastar 30 euros.

El més habitual és que la gent ho sol·liciti quan en faci ús. Si no, no tindria gaire sentit disposar d'aquest document si no tenim pensat viatjar a curt termini. Això sí, sempre caldria fer-ho amb certa antelació perquè ens doni temps a tramitar-ho.

Una de les obligacions del ciutadà és abonar les taxes en efectiu al lloc on es durà a terme la renovació. No permeten el pagament amb altres mètodes com les targetes de crèdit o amb el mòbil, així que oblida't també dels Bizum. És una condició essencial per aconseguir qualsevol d'aquests documents.

Un DNI espanyol
El preu del DNI serà de 12 euros | Europa Press

En quins casos sortirà de franc?

El DNI o el passaport es poden renovar també sense cap mena de cost. Per això caldrà acreditar que formem part d'una família nombrosa o que desitgem actualitzar-ne alguna dada.