La policia del Vendrell activa el 'botó del pànic' pels casos d'assetjament

Es posa en marxa una nova aplicació per mòbils que contacta directament amb el cos de policia

Els ciutadans del Vendrell ja podran tenir al mòbil des de demà dimecres 25 de juliol la nova aplicació 'ev ALERTA' que ha impulsat la policia local per millorar la seguretat ciutadana. L'aplicació, que s'ha presentat aquest dimarts al matí a la Vil·la Casals de Sant Salvador, està pensada especialment per casos d'assetjament, i s'ha desenvolupat després que el passat Nadal es produïssin dos casos d'assetjament sexual a la via verda que enllaça el centre del Vendrell amb el barri marítim de Sant Salvador.

«Havíem detectat un sentiment d'inquietud al carrer i, després de valorar diferents opcions, ens hem decantat per aquesta app, que esperem que la gent no l'hagi d'usar, però que pot donar més tranquil·litat», ha apuntat el regidor de Governació, Rafel Gosálvez. L'aplicació s'ha elaborat durant tres mesos per un equip de cinc programadors del Vendrell encapçalat per Joan Molinas. Després d'unes setmanes en què s'han fet diverses proves per testejar el seu correcte funcionament, des d'aquest dimecres els usuaris d'Android ja se la podran descarregar als seus telèfons mòbils. Aviat es preveu que també ho puguin fer els que tenen el sistema iOS.

El botó del pànic

L'aplicació té quatre botons que el ciutadà pot marcar. El més rellevant és el botó del pànic (una sirena vermella) que és el que cal prémer quan s'està en perill. El servidor envia l'avís a la policia local, que immediatament truca al telèfon mòbil de l'usuari i envia una patrulla el carrer on es troba, i que es pot saber gràcies a la geolocalització. Jordi Altarriba, cap de la policia municipal, avisa que aquest botó només és «pels casos d'agressions o assetjament que pot patir la mateixa persona, no per avisar sobre qualsevol altra incident que pugui veure a la via pública», com robatoris o accidents. Per aquests casos ja hi ha el botó del 112. 

Detall de l'aplicació de seguretat ciutadana 'ev ALERTA'.
Detall de l'aplicació de seguretat ciutadana 'ev ALERTA'. | BP Diari

 

L'aplicació també inclou un botó d'incidències i un altre del Meteocat. A més a més, per a establiments comercials també hi ha un cinquè botó, el de la botiga, que és per avisar de successos menors, «com ara si algú està mirant de pagar amb bitllets falsos», ha exemplificat Altarriba. Des del cos de policia han demanat a la població que se'n faci un ús correcte. La policia pot bloquejar aquells usuaris que gasten bromes o en fan mal ús. Des del consistori esperen que amb aquesta app es pugui millorar la seguretat dels ciutadans del Vendrell.

Joan Molinas, coordinador del grup que ha creat l'app, amb Rafel Gosálvez i Jordi Altarriba.
Joan Molinas, coordinador del grup que ha creat l'app, amb Rafel Gosálvez i Jordi Altarriba. | BP Diari