Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Polítics i societat civil tarragonina opinen sobre l'11-S i el futur del país

Preguntem a diverses personalitats del territori sobre com veuen la situació política a Catalunya i com perceben la Diada Nacional

Fa set anys que, anualment, es convoquen mobilitzacions independentistes coincidint amb l'11-S.
Fa set anys que, anualment, es convoquen mobilitzacions independentistes coincidint amb l'11-S. | Redacció

 

Des de TarragonaDigital.com hem preguntat als principals agents polítics, socials i econòmics de l'àrea metropolitana de Tarragona al voltant de la Diada Nacional de Catalunya, el significat que atorguen a aquesta festivitat i a la situació actual del país.

Alguns d'ells han declinat respondre les preguntes al·legant motius d'agenda o de neutralitat política, en cada cas. Es tracta de l'alcalde de Salou, Pere Granados; el de Falset, Jaume Domènech; la rectora de la URV, María José Figueras; la presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona, Laura Roigé; el president del Port de Tarragona, Josep Andreu; i la presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona, Cristina Berrio.

Aquestes són doncs, les respostes, que s'han obtingut des de TarragonaDigital.com:

Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona

—Què és per a vostè l'11 de setembre? 

L’11 de setembre és la Diada Nacional de Catalunya que es va recuperar ,després del franquisme, gràcies a l’amplitud de mires, consens i acord entre forces polítiques molt distants ideològicament un llunyà 11 de setembre de 1976 a la localitat de Sant Boi. L’esperit d’unitat d’aquell moment és un exemple a seguir.

—Com veu la situació de Catalunya actualment i cap on creu que hauria d'anar el futur? 

Complexa, molt complexa, però soc optimista. Més aviat que tard, recuperarem el diàleg i el consens per fer de Catalunya una societat capdavantera que sap respectar visions diverses de sí mateixa sense necessitat de confrontació.

Carles Pellicer, alcalde de Reus

—Què és per a vostè l'11 de setembre?

És un dia d’afirmació i reivindicació d’una identitat que al llarg dels segles, a cavall dels fets polítics i socials i amb tota la força dels símbols i del sentiment popular, ens distingeix com a catalans davant del món. Es tracta d'una jornada que rememora fets històrics però que cada any assoleix una dimensió pròpia que la converteix en una jornada única, que escriu un nou episodi, destacat i col·lectiu, en la nostra història.

—Com veu la situació de Catalunya actualment i cap on creu que hauria d'anar el futur?

Actualment Catalunya està vivint un dels majors reptes col·lectius com mai abans s'havia afrontat i espero que la ciutat, amb totes les seves sensibilitats, hi pugui participar d’una manera activa. Els propers mesos seran cabdals per a la definició d’un projecte que sigui capaç de vertebrar les nostres aspiracions col·lectives i mantingui la tradició històrica i inherent al país, que no és altra que la integració i el respecte, tot caminant plegats cap un horitzó de possibilitats i convivència.

Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona i alcalde de Vila-seca

—Què és per a vostè l'11 de setembre?

La Diada Nacional de Catalunya és l’expressió d’un sentiment, d’afirmació d’uns valors, d’uns codis de comportament, d’una voluntat de progrés i d’unes actituds que mai poden anar enrere, perquè són l’expressió viva dels trets culturals bàsics de Catalunya i la millor garantia que tenim per guanyar el futur per a les noves generacions. Sortir a manifestar-se l’11S és la defensa d’aquesta manera de fer i de ser i, en l’actual circumstància, és l’expressió del clam per la llibertat d’aquells i aquelles que no en tenen.

—Com veu la situació de Catalunya actualment i cap on creu que hauria d'anar el futur?

La veig amb preocupació i no en refereixo a l’àmbit econòmic, que afortunadament va prou bé. Em refereixo al rumb que, a través del diàleg polític, ens ha de portar a la normalització d’una situació que ara no ho està. Des del diàleg i la normalitat es poden assolir grans, nobles i legítims objectius i aspiracions que comptin amb el sentiment majoritari de la nostra societat. Aquest ha d’ésser el propòsit. Un treball sense renúncies, però un treball també d’amplis consensos i majories.

Òscar Peris, delegat del Govern a Tarragona

—Què és per vostè l'11 de setembre?

Evidentment la Diada Nacional de Catalunya!  La Llei del 1980, que declara l’11 de Setembre com a diada nacional, diu al preàmbul que en aquesta mena de diades la Nació exalta els seus valors, recorda la seva història i els homes que en van ser protagonistes i fa projectes de futur. I si contextualitzem això en l’actualitat i en les diades dels  darrers vuit anys, l’11 de setembre  ha estat un clar exemple de mobilització popular i massiva en forma pacífica i en defensa dels drets nacionals i socials  sense cap altra precedent a nivell europeu. 

—Com veu la situació de Catalunya actualment i cap on creu que hauria d'anar al futur?   

El context actual és extraordinari, donada l’anomalia i la injustícia de tenir encausats, empresonats i exiliats els membres de l’anterior govern de la Generalitat; un fet, també, inusual a Europa i en la majoria de països d’arreu del món. Situats en aquest marc,  vertebrar una estratègia conjunta en defensa dels drets civils i nacionals hauria de ser la prioritat per enfortir-nos i fer front als nous horitzons que se’ns dibuixen, tant a curt com a llarg termini .

Joan Sabaté, subdelegat del govern espanyol a Tarragona

—Què és per vostè l'11 de setembre?

Tal i com estableix l’article 8.3 de l’Estatut, la festa de Catalunya és l’Onze de Setembre.  L’entenc com la Diada de tots els ciutadans de Catalunya més enllà de la seva ideologia política.

—Com veu la situació de Catalunya actualment i cap on creu que hauria d'anar el futur?

La situació de Catalunya passa necessàriament pel diàleg tal i com ha remarcat en nombroses ocasions l’actual  president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez. Cal que entre tots siguem capaços de fer  passos endavant per normalitzar la situació política i recuperar la convivència dintre dels límits que marca l’ordenament estatutari i constitucional.    

Martí Carnicer, alcalde del Vendrell

—Què és per a vostè l'11 de setembre?

L'11 de Setembre és la Diada. El dia que tots els catalans, per mitjà del Parlament de Catalunya, hem escollit com a símbol de la nostra identitat. Un dia que hem de respectar i honorar. 

—Com veu la situació de Catalunya actualment i cap on creu que hauria d'anar el futur?

La situació actual es complexa per la radicalització de les diferents posicions, que ofega els pocs espais intermedis que cerquen solucions de diàleg. La sortida no serà ràpida, però ha de passar per un enteniment progressiu de les parts a la recerca d'un punt de trobada, que permeti encetar un nou cicle d'entesa i col·laboració que vagi en benefici de tots els ciutadans.

Albert Batet, alcalde de Valls

—Què és per a vostè l'11 de setembre?

Per a mi, la Diada sempre ha estat una jornada per a la reivindicació nacional, una jornada plena de civisme per manifestar la voluntat col·lectiva de ser del nostre poble. En els últims anys, les Diades han estat a més jornades històriques, multitudinàries, per fer sentir que tenim tot el dret de decidir el nostre futur com a poble i com a nació i que ho volem fer votant, perquè tothom pugui expressar-se lliurement.

Votar no és ni ha de ser mai delicte, però malauradament hem vist, tot el món ho ha vist, la resposta vergonyosa, violenta i repressiva de l’Estat espanyol i de tot el seu aparell. Aquest 11 de setembre ha de ser de nou multitudinari, ha de ser l’inici de la marxa transversal en la que deixem clar que no acceptarem cap altre sentència pels presos polítics i exiliats que no sigui la seva lliure absolució i llibertat immediata. A  Valls sempre hem estat al costat del país, a primera línia d’aquesta reivindicació de pau, democràcia i llibertat i, en aquest sentit, vull agrair a totes les entitats, a l’Assembla Valls Alt Camp per la Independència i Òmnium Alt Camp per contribuir que la Diada i la manifestació de l’11 de setembre a Barcelona torni a ser massiva.

—Com veu la situació de Catalunya actualment i cap on creu que hauria d'anar el futur?

—Davant la situació de repressió, amb presos polítics i exiliats, persecució policial i judicial i la negació del dret just i legítim com a poble per decidir lliurement i democràticament el nostre futur, no podem fer cap pas enrere. Oberts al diàleg com sempre hem fet, però a la vegada mantenint-nos ferms i fidels a l’1-O, el 3-O i el 27-O i el mandat dels catalans cap a la República. Per això cal una resposta social i cívica, una mobilització multitudinària a favor dels drets civils, socials i nacionals de Catalunya, amb tota la força cívica de la gent, del Govern, del Parlament, de l’exili i el Consell de República, dels ajuntaments i de totes les organitzacions.

Josep Andreu, alcalde de Montblanc

—Què és per a vostè l'11 de setembre?

Des de fa molts anys, el poble català celebra l'11 de setembre enrecordant-se de la caiguda de la ciutat de Barcelona davant les tropes borbòniques i, al llarg de la història, hem anat fent que aquesta sigui una Diada reivindicativa amb l'aspiració d'aconseguir la llibertat plena del nostre país. Per tant, en aquest moment precís, i encara més, en què tenim presos i exiliats polítics, hem de celebrar amb aquest caràcter reivindicatiu la Diada de l'11 de setembre.

—Com veu la situació de Catalunya actualment, i cap a on creu que hauria d'anar al futur?

Hem de seguir lluitant, ja que el nostre futur no és cap altre que la llibertat. La història ens diu que tots els intents que s'han fet de convivència amb Espanya han fracassat. A Espanya, cada dia que passa,  es veu que hi ha un poder que té més connotacions amb el franquisme. Hi ha una part de l'aparell judicial que no respon a criteris d'una justícia democràtica i europea, ja que s'està veient que als països europeus es legisla d'una manera i a Espanya es decideix tot el contrari.

Aquesta venjança de retenció dels nostres presos polítics configura, cada dia més, que anem cap a una justícia que tutela el poder polític. Ja s'ha vist quan no es volia pagar el judici a Bèlgica del jutge Llarena, s'ha tingut que rectificar, i es veu quan la Fiscal General no gosa a dir que no hi ha delicte de rebel·líó ni de sedició. Per tant, ens haurem de preparar per conquerir la llibertat amb les circumstàncies adverses de l'Estat i del poder judicial i d'un parafeixisme que es va fent gran gràcies a la impunitat policial que existeix tant a Catalunya com a la resta de l'Estat espanyol.

Camí Mendoza, alcaldessa de Cambrils

—Què és per a vostè l'11 de setembre?

És la Festa Nacional de Catalunya. La Diada és la commemoració d'una derrota, però les derrotes ens fan forts. Els catalans del 1714, després de la destrossa total que havien patit, es van posar un altre cop a la feina, com cada dia. Els catalans som un poble, un país que avança, fins i tot davant les adversitats, que han estat i en són moltes. Els catalans ens sentim orgullosos de ser nacionals del nostre país, Catalunya.

—Com veu la situació de Catalunya actualment, i cap a on creu que hauria d'anar al futur?

En aquest darrer any, han passat tantes coses que no em veig ni capaç de fer una cronologia: una gran Diada de l'11 de setembre, un referèndum, una proclamació de la República Catalana, unes eleccions, tot això barrejat amb violència policial, investigats, detencions, empresonaments, exilis, manifestacions, concentracions... En la Catalunya del futur no volem imposicions, ni falta de respecte a la diversitat, social i política, ni falta de democràcia, ni manca de llibertat, personal i col·lectiva. Estem treballant per construir la República Catalana, més justa, més igualitària, amb un clar component social, prioritzant la recuperació econòmica, la qualitat de l'espai públic, la participació, la transparència i la cohesió social.

Ramon Ferré, alcalde de Calafell

—Què és per a vostè l'11 de setembre?

L’11 de setembre és la Diada Nacional de Catalunya i evoca un fet històric, com va ser la caiguda de Barcelona en mans de les tropes borbòniques, durant la Guerra de Successió espanyola. A partir d’aquí, tothom li pot donar el significat que vulgui, en el context que vulgui i cregui oportú. Enguany, per a mi, la Diada serà la primera del retorn al diàleg, a l’acord, al seny català... No pot ser d’altra manera!

—Com veu la situació de Catalunya actualment, i cap a on creu que hauria d'anar al futur?

La situació de Catalunya és complexa, ja que s’ha obert una nova oportunitat i no hi ha cap més camí possible que aprofitar-la. El canvi en el Govern de l’Estat ha fet possible establir un nou diàleg, fins ara inexistent. L’enfrontament radicalitzat ens havia dut a èpoques i moments d’alta tensió que la societat catalana ja no pot suportar més. Cal asseure's i parlar, arribar a acords i seguir millorant el nostre autogovern. Penso que, ara, és possible. Però resultarà difícil avançar si seguim enquistats en posicionaments que no porten a enlloc.

Isaac Sanromà, president de la Cambra de Comerç de Reus

—Què és per a vostè l'11 de setembre?

La festa nacional de Catalunya, amb una càrrega històrica i simbòlica d’enorme dimensió.

—Com veu la situació de Catalunya actualment i cap on creu que hauria d'anar el futur?

Amb inquietud. I amb molta preocupació atenent la situació de les persones que s’han vist privades de llibertat amb tot aquest procés i, també, les que són a l’estranger. Però, per altra banda, amb un bri d’esperança al comprovar els últims moviments entre els governs de Madrid i Barcelona que podrien servir per articular una sortida negociada al conflicte. Tant de bo això permeti sortir d’aquest cul de sac en el que estem immersos gairebé de manera crònica.

Marcel·lí Morera, president de la Cambra de Comerç de Valls

—Què és per vostè l'11 de setembre?

És la Diada de Catalunya, és el dia més important que hi pugui haver institucionalment parlant. A part de manifestacions, castells... és un dia que per a mi sempre ha sigut important, ja que fa anys l’11 de setembre es feia en privat, no es podia celebrar. L’important és veure si ara ho podem celebrar encara més ben celebrat.

—Com veu la situació de Catalunya actualment i cap a on creu que hauria d'anar en el futur?

Estem sota petjada del govern espanyol, dominat pels fills del franquisme. Algun dia aconseguirem ser lliures d’aquesta llosa que tenim al damunt des de fa més de 300 anys. Esperem que els polítics estiguin a l’alçada i que la gent no s’acovardeixi i tirem endavant.

Josep Antoni Belmonte, president la CEPTA

—Què és per a vostè l'11 de setembre?

L’11 de setembre és la Diada Nacional de Catalunya, una celebració lligada des de fa dècades a la personalitat i el calendari social i polític de Catalunya que, en els darrers anys, ha vist augmentada la seva repercussió política.

—Com veu la situació de Catalunya actualment i cap a on creu que hauria d'anar en el futur?

Les empreses i el teixit econòmic i social en surten perjudicats de la situació actual, ja que hem vist com alguns dels temes del dia a dia -d’àmbit social o econòmic- en moltes ocasions han passat en un segon pla. És necessari parlar, debatre i resoldre tan aviat com sigui possible els temes que preocupen al nostre teixit empresarial i, per a fer-ho, cal un marc polític que permeti que es fomenti el debat sobre aquests temes.

Jaume Massó, president del Centre de Lectura de Reus

—Què és per a vostè l'11 de setembre?

És la commemoració (que no celebració) d'un fet històric succeït fa més de tres-cents anys i que encara avui afecta tots el catalans. M'agradaria poder celebrar una data que correspongués a una efemèride més esperançadora i positiva per al nostre país.

—Com veu la situació de Catalunya actualment i cap on creu que hauria d'anar el futur?

La situació política és complicada, sens dubte, i aparentment de no pròxima (re)solució. Una cosa és el desig i una altra la realitat immediata o quotidiana. Com diria el malaguanyat professor Fontana, la història ens ensenya que la llibertat, en cap estat o condició, mai no ha estat una fita fàcilment assolible.

Xavier Salat, president de l'Institut d'Estudis Vallencs

—Què és per a vostè l'11 de setembre?

Representa la lluita per la nostres llibertats, enguany per mi serà una jornada de reafirmació de les llibertats i la democràcia de Catalunya i un clam per a la llibertat de totes les persones perseguides per donar veu als ciutadans, Continuarem reclamant la independència del nostre país. 

—Com veu la situació de Catalunya actualment i cap on creu que hauria d'anar el futur?

Malgrat la forta repressió de l'estat, les agressions i la inhibició dels responsables de garantir la seguretat dels ciutadans, malgrat la connivència dels partits polítics que obeixen consignes allunyades dels valors democràtics, els catalans continuarem pacíficament i democràticament reclamant l'autogovern de Catalunya.

Gilbert Frigola, coordinador de l'Assemblea Nacional Catalana a Tarragona

—Què és per vostè l'11 de setembre?

El dia d'una reivindicació totalment democràtica per a Catalunya.

—Com veu la situació de Catalunya actualment i cap a on creu que hauria d'anar en el futur?

La situació és molt complexa, però tenim l'esperança d'un futur molt millor per endavant, per poder millorar com a societat. Per això treballem.

Jaime Climent, president de Societat Civil Catalana a Tarragona

—Què és per vostè l'11 de setembre?

Per una part important de la població han aconseguit que sigui una gran molèstia.

—Com veu la situació de Catalunya actualment i cap a on creu que hauria d'anar en el futur?

Catalunya va molt malament i sense millora a la vista. Hauria d'anar cap a conseguir recuperar la racionalitat i el seny i per això és necessari que grans grups de Barcelona i Madrid perdin la «innocència» i es responsabilitzin, es facin càrrec, que s'ha de posar a cadascú al seu lloc, recuperar el seu lloc a la realitat.

Valentín Rodríguez, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus

—Què és per vostè l'11 de setembre?

La Diada Nacional de tots els catalans i catalanes, en la qual, recordant la nostra història, ens reafirmem com a poble mitjançant la nostra cultura, llengua i tradicions, a la vegada que reivindiquem aquells valors, convivència, solidaritat, civisme i tolerància que ens fan una gran nació. És un dia de record, de reivindicació, de reforç de la nostra identitat nacional.

—Com veu la situació de Catalunya actualment i cap a on creu que hauria d'anar en el futur?

La situació actual està tendint de forma perillosa a una cada cop major polarització de postures, fruït d’una manca de diàleg i d’una nul·la voluntat política de trobar solucions a la situació plantejada. De cara al futur més immediat cal reiniciar el diàleg, crear ponts de consens per apropar distàncies i posicionaments i entendre que el futur de Catalunya passa pel respecte a les llibertats i drets fonamentals de les persones i dels pobles, i que aquest respecte s’ha d’entendre des de la diversitat d’opinions i sempre considerant la voluntat dels ciutadans i ciutadanes expressada lliurament.