Les polítiques socials i territorials van protagonitzar el 60% de les queixes de la demarcació de Tarragona al Síndic de Greuges durant el 2019. Concretament, els habitants de la província van presentar 519 denúncies d’un total de 876. El Síndic ha lliurat l’Informe anual 2019 al Parlament de Catalunya, un document que recull les actuacions més rellevants dutes a terme per l’organisme i les xifres més destacades en relació amb la tasca de defensa dels drets encomanada.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
La institució reivindica la garantia dels drets socials, la sostenibilitat i la defensa de les llibertats davant la vulnerabilitat creixent, el canvi climàtic i l’erosió de drets civils arreu de Catalunya. A més, destaca l'augment de queixes relatives a situacions d'emergència social i reclama una actuació immediata de l'Administració. En l'àmbit global, el Síndic va rebre durant l’any 2019 un total de 10.543 queixes procedents de 22.993 persones d’arreu de Catalunya. També va atendre 8.843 consultes i va iniciar 22 actuacions d’ofici. En global, segons detalla, es van tramitar 26.358 expedients i es van atendre a més de 30.000 persones.
Pel que fa a la demarcació de Tarragona, les comarques que van presentar més queixes van ser el Tarragonès (282) i el Baix Camp (211). Seguit del Baix Penedès (147), Alt Camp (74), Baix Ebre (57), Montsià (34), Conca de Barberà (24), Priorat (16), Ribera d’Ebre 816) i Terra Alta (15). Més enllà de les polítiques socials i territorials, també es van registrar una gran quantitat de queixes relacionades amb l'administració pública, el consum i la seguretat ciutadana i justícia.
Per una altra banda, a la demarcació de Tarragona també es van registrar fins a 647 consultes diferents repartides en les següents comarques: Tarragonès (225), Baix Penedès (133), Baix Camp (98), Baix Ebre (57), Alt Camp (43), Montsià (41), Conca de Barberà (18), Ribera d’Ebre (15), Terra Alta (14) i Priorat (3).
Les polítiques socials i territorials, protagonistes de les queixes i consultes
La majoria de queixes i consultes de les diferents comarques de la demarcació de Tarragona van ser per polítiques socials i territorials. En aquest sentit, el Síndic detalla en quin punt es troba cada àmbit i quines actuacions s'haurien de fer al respecte.
En primer lloc, l'organisme assenyala que les llistes d'espera del sistema sanitari públic continuen sent objecte de nombroses queixes en matèria de Salut i recorda a la Generalitat el compromís adquirit l'any 2015; quan va canviar el catàleg de les intervencions quirúrgiques subjectes a un termini d'espera màxim garantit.
La renda de garantida de ciutadania ha continuat generant queixes significatives en l'àmbit dels serveis socials, sobretot pel que fa a la interpretació l’aplicació dels requisits que la Llei preveu per ser persona beneficiària d’aquesta prestació. El Síndic considera que les persones sol·licitants no reben tota la informació necessària i ha detectat un incompliment de les garanties procedimentals en supòsits d’extinció de la prestació. També considera que cal una millor informació sobre els deures de les persones beneficiàries de la prestació.
Per una altra banda, alerta que la pobresa infantil continua sent un fenomen amb caràcter estructural que afecta l’any 2018 prop del 25% dels infants i reclama que cal desplegar una estratègia d’integració dels infants migrants no acompanyats als diferents municipis de Catalunya. En matèria d'educació i igualtat, assenyala que s'han posat en marxa diverses actuacions previstes com ara el Pacte contra la segregació escolar o el Pla d'Igualtat per al període 2019-2022.
Finalment, en matèria de polítiques territorials el Síndic destaca «la manca de resposta suficient per part de l’Administració a les situacions d’emergència social i econòmica en matèria d’habitatge» i constata un increment del nombre de situacions d’emergència en matèria d’habitatge.
A més, lamenta un «increment del període de temps que transcorre entre la valoració favorable de la mesa d’emergències corresponent i l’assignació d’un habitatge, que arriba en alguns casos fins als dos anys d’espera». Per aquest motiu, reclama un parc d’habitatges suficient destinat a polítiques socials.
Pel que fa al Medi Ambient, la protecció de la biodiversitat d’espais en projectes urbanístics, d’infraestructures o extractius protagonitza aquesta matèria. El Síndic recorda que la «impossibilitat d’aconseguir la reparació dels danys ambientals una vegada s’han produït, i també el cost que n’implicaria la reparació en el cas que fos possible, obliga els poders públics a donar prioritat i eficàcia a la intervenció prèvia en el disseny i l’aplicació d’instruments preventius».
També demana que cal fer un plantejament de caràcter global amb relació a la contaminació acústica per assolir un canvi d’hàbits de manera que s’acoti la durada de les activitats sorolloses que es fan a la nit i revisar a la bxixa els horaris de tancament de les activitats de restauració i oci nocturn. Pel que fa a la contaminació atmosfèrica, diu que les polítiques adoptades fins al moment són insuficients i poc eficaces.