URGENT

🚨 Catalunya suma 1.042 nous casos de Covid-19 i els morts es disparen

Explicació fàcil de la pol·lució nocturna

A vegades, l'organisme masculí segrega semen de manera espontània durant la nit

La polución nocturna no está relacionada con los sueños eróticos.
Encara que alguna gent s'ho pensa, les pol·lucions nocturnes no tenen un vincle amb els somnis eròtics | Youtube

 

Quan els nois entren a la pubertat, és freqüent que tinguin pol·lucions nocturnes. Avui parlarem de què són exactament aquestes reaccions i de què pot originar-les durant tota l'etapa fèrtil dels homes.

En què consisteixen les pol·lucions nocturnes?

Quan es produeix el desenvolupament sexual masculí, se segrega testosterona de forma massiva. Aquesta hormona participa en el desig sexual i en la producció de les cèl·lules reproductives que trobem dins del semen, els espermatozous. Per aquest motiu, fem servir la denominació «pol·lució nocturna» per parlar de l'ejaculació nocturna de semen que s'acumula sense arribar a ser expulsat, a causa de la inactivitat sexual.

Sovint, aquestes ejaculacions que es produeixen d'una manera involuntària es comencen a experimentar a partir dels primers anys de l'adolescència, quan l'individu té 12 o 13 anys, o a partir dels darrers anys de l'adolescència, dels 15 als 21 anys, i és possible que quan s'arriba a l'adultesa s'aturin o bé que continuïn al llarg de tota l'existència, segons quins siguin els nivells de testosterona de la persona i segons la regularitat de la seva activitat sexual, inclosa la masturbació. Per aquesta raó, quan tenen excitació i fa un temps que no presenten activitat sexual, els adults també poden experimentar ejaculacions espontànies.

Els somnis humits i les pol·lucions nocturnes

Durant la fase REM del son és quan generalment es produeixen les pol·lucions nocturnes. Allò que passa més sovint és que, quan se'n pateix una mentre estem dormint, el dia següent ens llevem amb una sensació incòmoda derivada de tenir els pantalons o els llençols molls i restes de semen sec entre les cames.

A vegades, els homes poden tenir un somni humit o mullat: es tracta d'un somni eròtic en què la persona que el té adquireix excitació sexual i acaba tenint un orgasme conscient que fa que es desperti, una ejecció que es produeix després de veure imatges tòrrides.

Això no obstant, no sempre es produeix la pol·lució nocturna de la mà d'un somni eròtic: de fet, sovint es produeixen les pol·lucions sense que puguem recordar-nos d'haver tingut un somni concret. 

Quin paper té la pol·lució nocturna?

El cos humà du a terme la regulació de la hipersecreció dels espermatozous que estan emmagatzemats a l'interior dels testicles per mitjà d'aquestes ejaculacions incontrolades, amb la finalitat que aquestes cèl·lules es puguin anar renovant per estar al cent per cent quan calgui fecundar un òvul.

Tot i que alguns poden pensar que el comportament de l'organisme no és lògic, tot té una explicació i no hi ha res a la natura que es produeixi simplement per casualitat. Hi ha un gran nombre d'experts que afirmen que les pol·lucions nocturnes es produeixen amb l'objectiu que l'organisme pugui assegurar-se que encara funciona bé l'aparell reproductor, encara que no hi hagi activitat sexual.

A banda de comportar canvis de veu i una aparició d'acne i de borrissol a les aixelles i als genitals, l'adolescència també comporta aquesta novetat, que pot crear confusió i sentiments de vergonya o culpa entre els adolescents. No cal preocupar-se gaire per això, tot i que es tracta d'un fet una mica molest: les pol·lucions nocturnes en els individus joves constitueixen un signe que ens indica que l'individu madura de manera correcta, i es poden produir de manera ocasional. Cal poder transmetre això per tal d'esvair els dubtes que molta gent pot tenir sobre aquesta qüestió. 

La pol·lució nocturna no sempre ve acompanyada de somnis eròtics
La pol·lució nocturna no sempre ve acompanyada de somnis eròtics | Cedida

 

Altres dades al voltant de la pol·lució nocturna

Aquestes ejaculacions nocturnes també presenten altres peculiaritats que potser són del teu interès:

1. A la nit, la mitjana d'ereccions que es produeixen són 4 o 5

Això fa referència a les ereccions no voluntàries, cosa que vol dir que no es produeixen per tal d'aconseguir tenir plaer. A banda, el fet de tenir una erecció no necessàriament implica que es produeixi una pol·lució nocturna. De la mateixa manera que hem explicat unes línies més amunt, es tracta d'un mecanisme que garanteix al cos que, si cal que es produeixi una fecundació, el funcionament de l'aparell masculí serà correcte.

2. Existeix un número «normal» de pol·lucions nocturnes?

No exactament. Cada home té una reacció diferent pel que fa a aquesta resposta del cos, i la seva freqüència pot ser molt variable, igual que hi ha menstruacions més regulars i d'altres de més irregulars. De fet, hi ha homes que fins i tot es moren sense haver tingut mai una pol·lució nocturna.

Tal com hem avançat, hi ha diversos factors que poden tenir una influència important en les possibilitats d'experimentar una pol·lució nocturna. És el cas dels nivells de testosterona, del cos en si mateix, de l'excitació o de la freqüència de les ejaculacions a través de les relacions íntimes o de la masturbació. Com a exemple d'això, podem dir que un adolescent qualsevol podria tenir-ne una al mes i un altre, en canvi, podria arribar a l'adultesa sense haver-ne viscut mai cap. 

3. És preocupant el fet de no haver patit mai una pol·lució nocturna?

En absolut. Es tracta d'un aspecte que pot variar molt en funció de la persona: podria ser que un home no hagués ejaculat mai de manera involuntària a la nit i que, en canvi, un altre en tingui de manera habitual, acompanyada de somnis eròtics o no. I, fins i tot, un altre home pot començar a experimentar-ne tard.

4. Hi ha altres maneres d'eliminar els espermatozous que sobren

La fagocitosi ens permet desfer-nos dels espermatozous sobrants, igual que passa amb moltes altres classes de cèl·lules del cos. Es tracta d'un procés que duen a terme els macròfags, que són uns glòbuls blancs que ajuden a l'eliminació dels microorganismes que ja no serveixen i que fomenten la producció de cèl·lules noves.

5. Quina és la font de les pol·lucions nocturnes?

És important remarcar que aquestes ejaculacions involuntàries que es produeixen de manera espontània tenen causes fisiològiques i no deriven de cap somni eròtic. Els somnis eròtics, de fet, poden produir-se sense que necessàriament acabin amb una ejaculació, igual que les pol·lucions nocturnes es poden produir sense que abans haguem somiat alguna cosa ben sensual.

6. Es poden produir abans que altres experiències a nivell sexual

Entre un 11% i un 13% d'homes ejaculen per primer cop en una pol·lució nocturna. Es tracta dels casos més prematurs, en què els individus en qüestió encara no han viscut cap altra experiència sexual, ni la masturbació ni el sexe.


Comentaris

envia el comentari