Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'unes plaques fotovoltaiques

La Ponència Ambiental avala una planta fotovoltaica a Santa Coloma de Queralt de 154 hectàrees

També en valida una altra repartida entre el Perelló, Tivissa, l'Ametlla de Mar i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

La Ponència d'Energies Renovables del Departament de Territori i Sostenibilitat ha avalat la construcció d'una planta fotovoltaica a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) que preveu ocupar 154,54 hectàrees. Tot i això, l'empresa que impulsa el projecte, Brigola Solar S.L., haurà de fer diversos canvis per poder-lo tirar endavant. De moment, la Generalitat li ha donat un termini de dos anys per adaptar la instal·lació a les normatives vigents. La situació es repeteix en una altra instal·lació, promoguda per Unosig Energías, S.L. En aquest cas, la planta de 60 hectàrees està prevista entre els termes municipals del Perelló, l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), Tivissa (Ribera d'Ebre) i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp).

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

En el cas del projecte de la Conca de Barberà, els promotors preveuen que tindrà una capacitat de fins a 50 MW. L'òrgan de la Generalitat, però, ha detectat alguns aspectes que s'hauran de modificar si es vol tirar endavant. La intenció inicial de l'empresa era col·locar alguns panells en zones declarades «d'interès ecològic paisatgístic», un aspecte que la Ponència no ha acceptat i ha instat que es reubiquin únicament en sòl agrícola. A més, «a nivell paisatgístic, la planta elèctrica suposarà un element de gran estridència, amb un potent impacte visual», s'ha apuntat en l'informe. Amb tot, l'òrgan ha demanat «millorar la implantació sota el criteri de proporcionalitat i de respecte amb la matriu biofísica del territori, amb el benentès que pot ser necessària la seva reducció».

Paral·lelament, hi ha altres aspectes que no s'ajustarien a la normativa mediambiental. En concret, l'informe la Ponència ha demanat a la companyia promotora que inclogui una vintena de qüestions en l'estudi d'impacte ambiental, referents a protecció de la fauna, dels camins o de prevenció d'incendis forestals, entre altres. Per altra banda, l'Ajuntament de Santa Coloma de Queralt el passat setembre va suspendre per un any l'atorgament de llicències per a instal·lacions d'energies renovables. A més, el consistori també ha posat de manifest altres aspectes que, a parer seu, s'haurien de modificar, com ara qüestions d'impacte paisatgístic. Tots aquests canvis s'hauran de fer en un termini màxim de dos anys.

Problemes amb el cablejat

L'altre projecte avalat per la Ponència d'Energies Renovables, també en la sessió de l'11 de gener, fa referència a la Instal·lació fotovoltaica Amepersol 1, als termes municipals del Perelló, Tivissa, l'Ametlla de Mar i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, que impulsa Unosig Energías S.L., amb una capacitat prevista de 40 MW.

En aquest cas la instal·lació fotovoltaica se situaria únicament al Perelló, a la plana del Burgar, «en una zona amb lleugers pendents». Es preveu la col·locació de 80.000 mòduls fotovoltaics, una línia soterrada de mitja tensió i una subestació per evacuar l'energia produïda fins al punt de la xarxa elèctrica. Ocuparia una superfície de 60,4 hectàrees, amb una superfície de captació de 19,67 hectàrees.

La Ponència ha instat Unosig S.L. a fer canvis al projecte, ja que «la línia elèctrica d'evacuació és incompatible tal com està plantejada». Un dels problemes és que té «més de 15 km de longitud», fins a Vandellòs, i per tant «cal sotmetre el projecte al tràmit d'avaluació d'impacte ambiental». És en aquest aspecte en el qual les altres localitats es veurien afectades. De fet, la primera opció de la companyia contempla un traçat que «afecta l'àrea protegida Xarxa Natura Tivissa-Vandellòs-Llaberia, aprofitant un corredor de línies elèctriques ja existents».

L'Ajuntament del Perelló ha estat taxatiu i ha rebutjat l'emplaçament perquè s'ubicaria en terres conreades majoritàriament d'oliveres i horta, «moltes d'elles de regadiu». «És del tot incompatible la instal·lació fotovoltaica amb l'ús actual de les terres», ha sentenciat la corporació municipal. A més, ha afegit que «l'impacte ambiental i paisatgístic és elevadíssim».

Per la seva banda, l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ja han argumentat que la línia travessa diferents tipus de sòl no urbanitzable, com ara sòls d'especial interès natural, costaner o de valor ecològic. «La zona on es vol situar aquesta línia ja està molt afectada i travessada per diverses línies elèctriques, carreteres, i té un alt valor de connectivitat entre l'interior i la costa des del punt de vista natural i faunístic, per tant es considera que ja no cal fragmentar més el territori ja de per si molt fragmentat», ha argumentat el consistori. En termes similars s'ha expressat també l'Ajuntament de Tivissa.