Imatge de Clara Ponsatí en una compareixença

Ponsatí diu que la independència és tan important com per valer la vida d'una persona

L'exconsellera posa Ucraïna com a exemple i diu que «no és una situació estranya» en el curs de la història

Cridaneres declaracions de Clara Ponsatí. L'exconsellera ha assegurat que la independència de Catalunya es tan important com per valer la vida d'una persona tot i que no s'ha mostrat favorable a la violència. 

En una entrevista a 'Ràdio 4 i La 2', Ponsatí ha considerat «paternalista» que després de l'1-O es digués que no es tirava endavant la independència perquè hi podria haver morts. Segons ha dit, això suposa dir que «no es farà mai».

Ha defensat que morir per una causa «no és una situació estranya» en el curs de la història i ha posat d'exemple com el poble ucraïnès es defensa «sortint al carrer amb les mans buides». Es tracta, segons Ponsatí, d'una actitud respectable i admirable».

Tot i així, ha dit que no és comparable la situació a Ucraïna amb la de Catalunya. 

Tothom ha de saber què està disposat a sacrificar

Ponsatí ha afirmat que en totes les grans causes hi ha hagut sacrificis importants i que «tothom ha de saber què està disposat a sacrificar». Preguntada directament si estaria disposada a morir per la independència de Catalunya, l'exconsellera exiliada ha respost que «evidentment ho intentaria evitar per tots els mitjans» però ha afegit que "no és una situació estranya» en el decurs de la història.

Ponsatí ha admès que no coneix cap líder de partits o entitats independentistes que hagi dit que la independència de Catalunya es tan important com per valer la vida d'una persona i ha afegit que creu que s'hauria de fer aquesta pregunta a molta més gent.

La situació no és comparable amb la d'Ucraïna

Segons ha explicat, té molts amics i coneguts que en els mesos posteriors a l'1 d'octubre i ara haguessin contestat com ella aquesta pregunta.

Així mateix, ha considerat que amb el nivell de violència que hi va haver per part de l'Estat contra el referèndum del 2017, podria haver causat morts.

Pel que fa a la taula de diàleg amb l'Estat, Ponsatí ha dit que no existeix i que és un «objecte imaginari». I ha conclòs que el conflicte polític "està tancat" a les carpetes espanyoles i europees.