Imatge de Francesc Mauri, meteoròleg de TV3, en un primer pla

«Poquíssims precedents»: Francesc Mauri avisa sobre què passarà d'aquí a unes hores

El meteoròleg ha informat sobre la predicció meteorològica d'aquest dimarts

Catalunya es troba davant d'un escenari de calor excepcional. Avui, dimarts 18 de juliol, és el dia àlgid d'aquesta tercera gran calorada de l'estiu, darrere de la que vam viure el passat 11 de juliol, la setmana passada. 

Ja fa dies que els meteoròlegs ho alerten, avui els termòmetres arribaran als seus màxims i viurem una jornada excepcional, amb temperatures que poden arribar, fàcilment, als 44ºC en alguns punts del territori, superant les màximes de la setmana passada.

És per això que, per tal de fer front a aquest episodi de calor molt intensa, el Meteocat ha activat alertes a tot el territori per calor molt intensa, i ha informat d'un seguit de recomanacions per a fer front l'onada de calor. 

«Poquíssims precedents»

De fet, ja fa uns dies que els diferents experts en meteorologia del país alerten sobre l'episodi que viurem avui a Catalunya. Francesc Mauri, n'és un d'ells, l'expert en meteorologia, a través del seu podcast 'MeteoMauri', alerta sobre les temperatures màximes que es viuran durant la jornada d'avui al nostre país.

La predicció és de calor absoluta. El meteoròleg ha indicat que: «És un camp de temperatures amb poquíssims precedents. L'extensió dels 40ºC és brutal. Els 44-45 del nord-est o Ponent encara més. A veure on acaben els termòmetres».

La nit ja ha estat calorosa en alguns punts del país, és per això que, les temperatures altes ja han tret el cap a primera hora del matí. S'espera que durant la jornada, les temperatures es vagin enfilant i arribin al seu màxim durant les hores centrals.

Màximes de fins a 44ºC

La previsió general és que els termòmetres superin, fàcilment, els 30ºC a tot Catalunya. A partir d'aquí, les temperatures aniran pujant fins a assolir el seu màxim. Segons indica la predicció del Meteocat, les temperatures més altes es podrien registrar a la zona de Ponent o a les comarques gironines, on els termòmetres podrien arribar a marcar més de 43ºC.

Mapa amb les temperatures de dimarts 18 de juliol
La temperatura màxima podria fregar els 44ºC a l'Alt Empordà. | Meteocat

Tal com s'observa en el mapa, l'ambient serà molt càlid a tot el país. Les temperatures de la Catalunya Central i els voltants superaran els 40ºC. A causa de les elevades temperatures s'han activat diverses alertes per calor.

L'alerta vermella afectarà les comarques del Pirineu, les de Ponent, les de la Catalunya Central, i les de Girona. En aquests punts, es preveu que les temperatures puguin batre rècords. S'espera que la màxima al Pirineu sigui de 43ºC a Tremp, 44ºC a l'Alt Empordà, 42ºC a la Catalunya Central i, 43ºC a les comarques de Lleida.

Mapa amb les alertes per calor per dimarts 18 de juliol
El Meteocat ha activat l'alerta vermella, la taronja i la groga per calor. | Meteocat

L'alerta taronja també afectarà diversos punts de Catalunya. Aquesta, afectarà, concretament, a les comarques del Vallès Occidental, Baix Llobregat, Alt Penedès, Alt Camp, Conca de Barberà, Priorat, Ribera d'Ebre i la Terra Alta. En aquests punts, les temperatures també seran altes, s'espera que les màximes freguin els 40ºC.

L'alerta groga afectarà gairebé tota la costa catalana, excepte la gironina, que està en alerta vermella. En aquests territoris, la temperatura serà lleugerament més baixa, però s'espera que hi hagi molta xafogor.

Concretament, l'alerta groga per perill moderat de calor afectarà les comarques del Montsià, el Baix Ebre, el Baix Camp, el Tarragonès, Baix Penedès, Garraf, Barcelonès i el Maresme. S'espera que les màximes se situïn al voltant dels 33ºC en aquests territoris. 

Avisos per calor nocturna

Les temperatures s'aniran enfilant al llarg del dia fins a assolir als seus màxims. De cara al vespre, s'espera que comencin a descendir, però tampoc tornaran als seus valors freqüents, sinó que estaran més altes del normal. És per això que, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos per calor nocturna. 

Les màximes nocturnes de les comarques properes a la costa catalana seran més altes del 'normal' aquesta nit. S'espera que sigui una nit calorosa. Les màximes nocturnes superaran els 20ºC en molts punts i, a més, es preveu que se situïn al voltant dels 25ºC.

A més, al final de la tarda podrien aparèixer nuvolades que podrien descarregar al vespre acompanyades de tempestes i ratxes de vent, sobretot al Pirineu. De cara als dies vinents, la predicció encara no està gaire definida, però es preveu que a partir de dimecres, 19 de juliol, comencin a descendir les temperatures i hi hagi certa tranquil·litat.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!