La presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha anunciat que s'està treballant per tancar, aquest abril, uns protocols que permetin recuperar l'activitat dels creuers a Barcelona a partir de l'última setmana de juny. En una entrevista del '3/24', ha assegurat que aquests protocols seran «absolutament estrictes, seriosos i supervisats per equips mèdics», i que té la intenció de fer proves pilots amb dues empreses que operen habitualment al port.
D'altra banda, ha dit que preveu que els vaixells amb destinació Barcelona afectats pel bloqueig del Canal de Suez arribin a la ciutat en una setmana —el 19 d'abril com a tard—, després que ja hagin atracat tres dels catorze vaixells afectats. Ha recordat que queden onze vaixells per arribar: «Ja estan programades les seves escales, i les companyies navilieres han reprogramat el dia de la seva arribada».
També ha explicat que les terminals del port estan treballant 24 hores al dia, s'han triplicat els torns, es treballen els dissabtes, i els estibadors «estan donant el màxim possible de la seva professionalitat». Per això, ha reclamat que aquest col·lectiu de treballadors sigui considerat prioritari per rebre la vacuna contra el coronavirus: «Ho hem sol·licitat a la Conselleria de Salut de la Generalitat», però no han rebut encara resposta.
Un gran impacte econòmic
Quant a l'impacte econòmic del bloqueig, que va durar prop d'una setmana, ha explicat que encara no l'han pogut quantificar «més enllà d'aquest retard en la cadena logística». «Nosaltres calcularem l'impacte quan veiem què ha suposat de més la contractació del col·lectiu de l'estiba», però no considera que aquest augment de mà d'obra afecti econòmicament perquè ja estava previst que arribessin els vaixells.
Tampoc pronostica que el retard hagi incrementat el preu final de productes: «Com que era mercaderia que ja estava contractada, i aquí operen les asseguradores i reasseguradores, creiem que això quedarà cobert».
«Pel bon camí»
Conesa ha assegurat que hi ha dades positives quant al trànsit de contenidors al Port de Barcelona al gener i febrer del 2021, que ha crescut un 18%, de manera que hi ha un «clar increment de recuperació». Tot i que la situació es troba encara per sota dels nivells previs a la pandèmia de la Covid-19, les dades de creixement indiquen que van «pel bon camí».