Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge moll Port de Tarragona

El nou moll de Balears, al Port de Tarragona, més a prop de ser una realitat

Es preveu que les obres estiguin enllestides cap a mitjans del 2021

Imatge moll Port de Tarragona
El nou moll estarà acabat cap a mitjans de l'any que ve | Cedida
 

El nou moll de Balears del Port de Tarragona es troba cada vegada més a prop de ser una realitat. Durant aquesta setmana ha finalitzat la primera fase de les  obres, on s'ha condicionat el fons marí de manera uniforme després d'un dragatge que es va dur a terme durant el mes d'abril. Ara, la següent fase consistirà a col·locar el material de l'escullera.

A banda d'això, també s'han realitzat altres tasques importants, com ara el muntatge de la barrera que evitarà la terbolesa de l'aigua i s'ha retirat part de l'escullera on anirà el nou dic. Per últim, s'ha anunciat que el dic flotant 'Mar del Aneto' es traslladarà del moll de Catalunya, on es troba actualment, al nou  moll de Balears.

La segona fase s'iniciarà els pròxims dies

En els pròxims dies començarà la segona fase, on s'instal·larà el material de l'escullera  des del mar. Aquesta operació es farà mitjançant dues embarcacions gànguil, una mena de vaixells plans amb la proa i popa de la mateixa forma i que s'utilitzen per dipositar materials dins del mar. El procediment consisteix a transportar el material, les roques, fins a la ubicació desitjada i anar-les col·locant amb una grua. Des del Port de Tarragona  han informat que les dues gànguils ja es troben a les seves instal·lacions, per tal d'iniciar la tasca.

En total, es preveu que s'empraran un total d'1.232.000 tones d'esculleres per a la construcció del nou moll de Balears, procedents de la pedrera de Vallcarca, a la comarca del Garraf. La major part de la pedra que s'utilitzarà arribarà per mar en dos gànguils de 1.500 tones de capacitat cadascun.

Més possibilitats per al Port de Tarragona

Les obres del moll de Balears han estat pressupostades en més de 27 milions d'euros més IVA i amb el seu inici oficial, el passat 17 d'abril, es va fixar un termini de 14 mesos per finalitzar-les, cosa que situa la finalització dels treballs a mitjans de l'any 2021. La nova infraestructura suposarà un canvi substancial en un altre dels molls del port, el de Llevant, que tindrà una superfície de quatre hectàrees i 460 metres de llarg, destinats a l'entrada de creuers.

Amb això, la línia d'atracada total serà de 700 metres, ja que en 240 d'aquests 460 metres de llargada del moll s'hi podrà atracar a les dues bandes, ampliant encara més el nombre de creuers que hi puguin fer escala, així com l'acollida dels creuers més grans del món. En un futur, la nova infraestructura també podria ampliar serveis per a sòlids a granel i terminals multipropòsit.