El Port de Tarragona ha formalitzat aquest dijous l'entrada a l'accionarial de la Terminal Intermodal Montsó (TIM), amb un 5%. Un acte celebrat a la Llotja del Mar, on també ha participat el Port de Barcelona, que ha entrat amb un 10%.
Per la seva banda, el grup Sanca, que és el fundador de la terminal, continuarà sent l'accionista majoritari amb un 75% i el 10% restant està en mans de LogiRAIL, del qual Renfe n'és l'accionista majoritari.
Els promotors de la TIM han celebrat l'entrada dels dos ports. Han destacat que la incorporació del Port de Barcelona serà «clau» per incrementar les possibilitats de negoci i suposarà, a més, poder allargar l'apartador ferroviari de Selgua en 750 metres. De Tarragona, en valoren la seva especialització en granels agroalimentaris.
El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha situat la zona de l'Aragó com un punt estratègic per al tràfic de cereals, en especial amb la TIM de Montsó. «Aquesta era una inversió important per al port», ha afegit Cruset, que ha celebrat que s'afegeix les que el Port de Tarragona ja té en marxa com la ZAL i al terminal intermodal de La Boella, entre d'altres.
El president del port de Tarragona també ha subratllat que la capital tarragonina és la porta d'entrada dels productes agroalimentaris destinats a alimentar 140 milions d'animals de les empreses ramaderes aragoneses i catalanes. Cada any, el port mou 5 milions de tones de productes agroalimentaris.
El president del port de Barcelona, Damià Calvet, ha destacat que el port està «profundament implicat en tota la cadena logística, des del servei marítim fins a l'empresa logística», tant a Catalunya com a l'Aragó, Madrid, el sud de França, i ha recordat els diferents projectes en marxa per promoure una intermodalitat «tant i tant necessària per tenir una mobilitat més sostenible», en referència als accessos viaris i ferroviaris, entre d'altres.
De l'Aragó, Calvet ha elogiat que disposa d'una economia «altament competitivitat i exportadora» i la seva aposta per la logística i la internacionalització de la seva economia.
D'altra banda, la consellera d’Economia, Planificació i Ocupació del Govern de l’Aragó, Marta Gastón, ha expressat el seu reconeixement a tots els participants de l'acord al voltant d'un «projecte sòlid, consolidat i amb visió estratègica en el seu origen i ara de futur».
Per Gastón, amb acords com aquest es demostra que «la logística en si és més que un sector, és un cabal d'oportunitats per al desenvolupament territorial i econòmic». «Si alguna cosa clara avui, és que en solitari el recorregut és més aviat curt», ha afegit.
La TIM, activa des de fa 10 anys
La TIM va iniciar la seva activitat just fa deu anys, l'agost del 2011, i hi participen empreses públiques, ferroviàries i marítimes del sector logístic espanyol. Des de la seva creació, la plataforma ja ha sumat una inversió de 20 milions d'euros.
L'any passat, va moure 1.100 trens i prop de 50.000 contenidors i és l'única terminal de l'Estat que aglutina les activitats de contenidor 'dry', contenidor refeer (TermoITM) i mercaderia a granel (agroITM). Segons els seus promotors, el seu funcionament pot evitar la circulació de 35.000 camions i l'emissió de 5.000 tones de diòxid de carboni.