El Moll de Castella del Port de Tarragona va ser l'escenari de la càrrega de 250 tones de farina de soja en ferrocarril, mitjançant 4 vagons de 66 tones cadascú. Aquesta nova operació representa un pas endavant en la millora de posicionament del Port en el moviment de productes agroalimentaris, tant a l'Estat com a la Mediterrània.
El Port de Tarragona, des de l'any passat, porta una mitjana de tres trens setmanals de productes agroalimentaris on, principalment, s'hi transporta moresc —blat de moro o panís—, arribant, alguns cops, fins als cinc combois setmanals des del passat mes d'abril. Per primer cop s'ha carregat farina de soja i si, l'operatiu funciona correctament, permetrà prestar un nou servei. Una línia regular de transport ferroviari des del Port cap als clients finals del hinterland del port tarragoní.
Aquesta nova operativa pretén introduir un salt qualitatiu i quantitatiu en la cadena logística, ja que per a aquest tipus de producte és un servei més eficient, tant des del punt de vista econòmic com des del punt de vista sostenible. Aquest sistema està en període de proves i obre les portes a una activitat amb molt potencial per transportar mercaderies per ferrocarril a zones de Saragossa, Osca, Lleida o Vic.
El tràfic de productes agroalimentaris al Port
El Port de Tarragona rep productes agroalimentaris des de països com Ucraïna, Romania, Argentina i els Estats Units. La distribució abasta un hinterland, que inclou tot Catalunya, Aragó i gran part de Navarra i de l'est de Castella, i on es fabrica més del 40% del total de producció de pinsos d’Espanya.
Els productes s'importen des del Port de Tarragona fins a zones on es fabrica els pinsos per a l'alimentació, com són les fàbriques de Lleida, Saragossa, Girona i indústries de Sòria i Osca, en menor mesura.