El Port de Tarragona és un dels grans pols econòmics del Sud de Catalunya i està disposat a fer un pas al front en temps de crisi. L'arribada de la crisi de la Covid-19 ha suposat un terratrèmol transversal per a milers d'empreses i famílies, i des de l'Autoritat Portuària volen posar de la seva part per calmar unes aigües, sempre sota les seves possibilitats, que en molts casos ja freguen colls.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
Des de l'equador del març, el Port va començar a accelerar i avançar pagaments per garantir la supervivència de les empreses proveïdores, en unes factures que ja superen els 5 MEUR abonats a més de 300 empreses diferents. La institució ha avançat que aquests pagaments pujaran fins als 10 MEUR a finals de juny.
El Port avança 10 MEUR en factures i ajorna el cobrament d'altres 13 MEUR a les empreses
A més d'aquesta línia d'injecció econòmica, el Port ha pres altres mesures de magnitud. Ha decidit ajornar el cobrament de taxes a les empreses en dificultats, sense interessos i sense exigir garanties, per valor d'altres 13 MEUR fins que passi el temporal. I està estudiant reduir també en un 20% les taxes d'ocupació del seu espai que han de pagar les empreses que operen a la superfície portuària, com a mínim de les més fràgils en aquests moments, de manera que el total econòmic de les mesures del Port de Tarragona arribarà a fregar els 25 MEUR.
El moviment de l'Autoritat Portuària vol pal·liar la caiguda econòmica provocada per la Covid-19 i reactivar un sector logístic i portuària amenaçat per la nova situació, incerta, dels mercats del món. El president del Port, Josep Maria Cruset, ha valorat que ens trobem en «un moment clau» per al futur de l'economia del territori.
Inversions com la ZAL o el nou Moll de Balears es mantenen fermes i en marxa
En paral·lel a aquestes polítiques de mà estesa, el Port de Tarragona ha confirmat la passa endavant inversora i ha insistit que les grans obres que té ara mateix en marxa, la construcció de la nova terminal de creuers al Moll de Balears i la urbanització de la futura Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) que s'ha demorat durant prop de trenta anys, no s'aturaran en cap cas. Cruset ha definit les actuacions com a «inversions importants per al futur» no només portuari, sinó del conjunt del territori.
El Port de Tarragona ha manifestat la intenció de «prioritzar les inversions que permetin rellançar l'economia» tarragonina, com és el cas dels dos casos esmentats, per tal de «contribuir en la millora de les condicions econòmiques i socials» del territori.
L'Autoritat Portuària admet, en paral·lel, que les mesures d'alleuge adoptades, sumades als efectes inevitables de la crisi, implicaran un descens dels ingressos del Port durant aquest 2020, si bé encara està lluny de poder-se quantificar de forma rigorosa. La durada i la incidència de la recessió seran claus a l'hora de fer els números en un any complex on el Port ha tornat a treure múscul.