El Moll d'Aragó del Port de Tarragona ha estat el dormitori de 22 peces de 200 tones cadascuna que es faran servir per a la construcció d'estructures submarines dels Estats Units, amb destinació al golf de Mèxic. El trasllat forma part d'un altre 'Project Cargo' que es va iniciar l'any 2019 i que es preveu que finalitzi al llarg d'aquest any 2020, quan tots els materials de gran tonatge hagin arribat a la seva destinació final, situada entre els països de Mèxic, Cuba i Estats-Units.
Les 22 peces aniran col·locades al fons del mar a la zona de l'oceà Atlàntic, entre les penínsules de Florida i Yucatán. Aquestes estructures conformaran els fonaments submarins i formaran part d'estructures de protecció de plataformes de producció submarina. Amb aquests elements s'assegurarà la subjecció permanentment al fons del mar d’equips industrials submarins i servirà també per protegir a aquests complexos contra càrregues operacionals i accidents.
El projecte ha estat liderat per l'empresa Schwartz Puerto, SL, encarregada de la gestió i muntatge de la part del projecte dins el Port de Tarragona. Aquesta companyia compta amb una gran experiència en aquest tipus de construccions amb un alt grau d'especialització.
Les condicions òptimes
El fet que s'hagi triat el Port de Tarragona per realitzar aquesta mena de treballs, no és casualitat. Existeixen diversos factors i condicionants favorables que fan del Port una molt bona plataforma per aquest tipus de 'Projects Cargo'. Primerament, i tal com ha explicat la mateixa entitat, la bona climatologia fa que la majoria de tasques es puguin dur a terme en esplanades a l'aire lliure. També es facilita l'embarcament directe des del moll.
Per altra banda, les àmplies zones per operar, amb una disponibilitat de 280.000 m², i la mà d'obra especialitzada fruit de l'important teixit industrial de Tarragona, així com el complex petroquímic, fan del Port de Tarragona una important infraestructura que «garanteix la logística de subministrament d'aquests projectes», tal com expliquen des de l'entitat portuària.
També cal destacar el calat de 16 metres de profunditat que permet atracar als vaixells especials preparats per transportar càrregues pesants, que són impossibles de transportar amb els vaixells habituals que transporten contenidors. En aquest sentit, el transport dins el Port d'aquestes càrregues es fa possible, gràcies a les grues multi propòsit, que són capaces de transportar fins a 35 tones.
Tots aquests factors, lligats a la bona accessibilitat al Port per via terrestre i ferroviària, han fet que el volum d'aquests treballs a les instal·lacions augmenti fins a tres projectes de tres empreses diferents en marxa, fruit també de l'aposta del Port de Tarragona per aquests tipus de càrregues.