Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de diversos vagons de Renfe Mercancías al Port de Tarragona

El Port de Tarragona i Renfe recuperen, després de 20 anys, el transport ferroviari de mercaderies a Lleida

El Port de Tarragona recupera un rellevant transport després de 20 anys

Imatge de diversos vagons de Renfe Mercancías al Port de Tarragona
El Port de Tarragona, un dels més destacats en tràfic d'agroalimentaris | cedida

El Port de Tarragona i Renfe han recuperat el transport ferroviari de productes agroalimentaris a Lleida, després de 20 anys sense servei. El transport per tren s'ha convertit en un mitjà més sostenible i competitiu respecte al que es realitza per carretera, motiu pel qual la seva recuperació ha estat possible. El primer viatge es va fer la setmana passada, quan el Port de Tarragona va carregar un tren amb fava de soja amb destinació a les instal·lacions de bonÀrea de Lleida. 

Fa 20 anys, el servei ferroviari de productes agroalimentaris es va deixar de prestar perquè la proximitat de Lleida amb el Port de Tarragona no el feia competitiu respecte altres transports terrestres. Ara, aquest nou servei implica reprendre un transport de mercaderies a la zona de Ponent que obre la possibilitat que es mantingui i es vagi incrementant a mitjà termini, gràcies als nous condicionants del mercat, la sostenibilitat  i la competitivitat.

Així doncs, Renfe Mercancías va iniciar el transport d'aquest cereal, fava de soja, amb trens de 17 vagons de tipus TT5, amb unes 850 tones de càrrega neta. En la primera etapa hi haurà un tren a la setmana, però en funció de les necessitats de subministrament, s'anirà augmentant la freqüència. A banda del transport ferroviari, dins del mateix paquet logístic s'hi inclouen les maniobres necessàries per a la descàrrega i pesatge de vagons a les instal·lacions del client.

Un hub logístic per a la vall de l’Ebre

Aquest nou servei s'afegeix a un seguit de canvis de logística que ja es van iniciar l'any passat amb trens d'agroalimentaris amb diferents destinacions, com ara Saragossa, Montsó, i Vic. El Port de Tarragona rep productes d'agroalimentació dels principals països productors, Ucraïna, Romania, Argentina i els Estats Units, que després es distribueix per tot Catalunya  —Lleida i Girona—, Aragó  —Osca— i gran part de Navarra  i l'est de Castella i Lleó  —Sòria—, on es fabrica més del 40% del total de la producció de pinsos  d'Espanya. 

El moviment de productes agroalimentaris és un dels més destacats al Port de Tarragona, tant pel seu volum, uns 5 milions de tones anuals de mitjana, com per les importants instal·lacions i repercussió econòmica en el 'hinterland'. Per a l'emmagatzematge d'aquests productes, el Port disposa d'un total de 260.000 metres quadrats de superfície coberta. A més, l'alta especialització del Port en aquest sector facilita que es treballi amb més de 60 productes i subproductes agroalimentaris, motiu que converteix el port tarragoní amb un dels més destacats respecta la resta de ports europeus.