Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ports de la Generalitat redueix l'ús d'ampolles de plàstic

S'incentiva l'ús d'ampolles reutilitzables entre els navegants

La campanya és una iniciativa conjunta entre Ports de la Generalitat i la Federació Catalana de Vela i pretén reduir l'ús del plàstic

Ports de la Generalitat redueix l'ús d'ampolles de plàstic
El gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, i el president de la Federació Catalana de Vela, Xavier Torres, durant la presentació de Porta'm | Cedida
 

L'empresa pública  Ports de la Generalitat, aposta per una gestió més sostenible i més respectuosa amb el medi ambient. Una de les accions més actuals que han impulsat és la  utilització d'ampolles reutilitzables  entre els navegants per tal de reduir residus de plàstic com són les ampolles de plàstic d'un sol ús.

Menys plàstic i més consciència social

Sota el lema 'Hidratem consciències, reduïm residus' i 'Per un mar sense plàstics' s'impulsa la campanya Porta'm, una iniciativa conjunta entre Ports de la Generalitat i la Federació Catalana de Vela.  El projecte es va  presentar el passat 10 d'octubre, en el marc del Saló Nàutic Internacional de Barcelona, i va estar presidit pel gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, i pel president de la Federació Catalana de Vela, Xavier Torres. 

La campanya pretén conscienciar els navegants catalans perquè substitueixin les ampolles de plàstic per ampolles reutilitzables amb l'objectiu de reduir els residus de plàstic. A més, també preveu millorar els hàbits dels navegants; prevenir i lluitar contra la contaminació; i conscienciar a la població de la importància de vetllar pel medi ambient en general i, en particular, pel medi marí.

Apropa’t, participa, aprèn, guanya i porta’m

La campanya s'instaurarà als clubs nàutics i a les escoles de vela de la Federació que tinguin la seu als ports gestionats per Ports de la Generalitat. En diversos punts es col·locaran els 'Punts Porta'm', uns  expositors on, a través d'un codi QR, els usuaris podran aconseguir una ampolla reutilitzable contestant un formulari amb qüestions relacionades amb la sostenibilitat. 

Així doncs, l'expositor pretén captar l'atenció dels usuaris, transmetre la finalitat del projecte i animar a les persones perquè hi participin. D'altra banda, el qüestionari és una eina per conscienciar als participants a través de formular preguntes senzilles amb un gran impacte social i crear una base de dades implicada amb la sostenibilitat, a més d'expandir el projecte i compartir l'experiència gràcies als incentius. També es repartiran  premis per compartir imatges a les xarxes amb les ampolles reutilitzables. 

El gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, ha assegurat, en declaracions al programa El Far, que han estat buscant mesures per potenciar els bons hàbits entre les persones que practiquen vela. És per aquest motiu que «intentarem que tothom que practiqui vela porti una ampolla que no sigui de plàstic». Es tracta «d'intentar reduir el nostre consum de plàstic».

D'altra banda, també assegura que «som pioners» en aquest aspecte i «una de les coses que nosaltres més mirem és que tot allò que es faci, sigui amb criteris de sostenibilitat mediambiental». Gómez es mostra molt crític amb aquesta qüestió i manifesta que «es tracta de reduir el consum del plàstic» i, quan parlem del canvi climàtic, «no només es tracta del plàstic, sinó que va molt més enllà i va amb les actituds del nostre dia a dia». Gómez classifica el canvi climàtic de «crisi climàtica». 

Ports de la Generalitat redueix l'ús d'ampolles de plàstic
Imatge de la presentació de la campanya 'Porta'm' | Cedida
 

Manual de bones pràctiques del navegant

Aquest projecte s'emmarca dins del Manual de bones pràctiques del navegant que van presentar l'any passat ambdues entitats. Està dirigit a les persones usuàries dels ports de Catalunya i té com a objectiu fomentar la vela i conscienciar els navegants perquè prenguin accions més sostenibles a l'hora de desenvolupar la seva activitat.  «Pensàvem que hi havia d'haver una mena d'instruccions per conèixer aquelles coses que realment podien ajudar a intentar mitigar i corregir el canvi climàtic» assegura Gómez a El Far. 

D'altra banda, també contempla promoure la navegació que tingui en compte la conservació de la fauna i flora marina, sobretot, les espècies que estan protegides; elaborar diversos recursos per fer arribar les bones pràctiques als usuaris a través de pàgines web, aplicacions mòbils i tallers a les escoles de vela; i, finalment, augmentar el coneixement científic sobre el mar Mediterrani i promoure el coneixement dels projectes de ciència ciutadana relacionats amb el medi marí.