Personal fent tasques de neteja i desinfecció amb mascareta

Portugal declara l'estat d'alerta pel coronavirus amb 78 casos i cap mort

El govern ja havia anunciat el tancament de col·legis i discoteques i la limitació de l'aforament

El govern de Portugal ha declarat l'estat d'alerta  per actuar contra la crisi del coronavirus. Amb 78 casos de contagi, cap mort i un recuperat, el govern liderat per António Costa ha fet un pas més per frenar l'expansió del virus davant un brot que pronostica que «pot durar més del que s'ha estimat», intentant evitar el que està passant a Espanya.

Amb aquesta mesura, l'executiu portuguès vol assegurar que els mitjans de protecció civil i les forces de seguretat puguin actuar «ràpidament», segons ha explicat la ministra de Presidència, Mariana Vieira da Silva. Cal recordar que el país ja va anunciar el tancament d'escoles i discoteques, així com la limitació d'aforament en restaurants i locals d'oci.

Vieira da Silva va comparèixer ben entrada la matinada  amb els titulars d'Economia, Salut, Educació i Treball i Seguretat Social per a aprofundir en els anuncis realitzats per Costa hores abans, en les quals va avançar mesures  com el tancament de col·legis, guarderies i discoteques des de dilluns que ve fins a Setmana Santa.

A més, el govern portuguès ha anunciat que els treballadors que es quedin a casa  cuidant els fills pel tancament d'escoles rebran el 66% del seu salari, un 33% del qual serà pagat per la Seguretat Social. També se simplificarà el procés de contractació de metges i es podrà incorporar personal jubilat.

Més limitacions

Portugal també limita els permisos d'atracada a  creuers turístics, ara només per a proveïment i «no per a desembarcament de passatgers», amb excepció d'aquells viatgers que resideixin a Portugal. Així mateix, limitarà les visites a residències d'ancians en tot el país per a protegir a una població «particularment vulnerable».

«Aquesta pandèmia en el continent europeu a Portugal encara no va aconseguir el seu pic; per contra, està en fase d'evolució», va advertir Costa, qui va dir que és «molt probable que en pròximes setmanes» hi hagi més persones contagiades.

Euskadi es declara en 'Alerta Sanitària'

El lehendakari, Íñigo Urkullu, ha activat aquest divendres la 'Declaració d'Alerta Sanitària' a Euskadi  per la pandèmia per coronavirus. Després d'una reunió extraordinària del Consell de Govern en què s'ha analitzat la situació de la pandèmia i les mesures que cal impulsar.