Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Operaris col·locant les primeres pedres del capcer de la Casa Navàs de Reus

Col·loquen les primeres pedres decoratives del capcer de la Casa Navàs

Va ser destruït durant la Guerra Civil espanyola, arran dels múltiples bombardejos que va patir Reus

Operaris col·locant les primeres pedres del capcer de la Casa Navàs de Reus

Dia important per al modernisme català. Avui dimarts, 19 de maig, s’han instal·lat les primeres pedres decoratives del capcer de la Casa Navàs, l’emblemàtic edifici de la plaça del Mercadal. La tasca, delicada i precisa, ha requerit d’un camió grua de 32 tones i amb un abast de 32 metres i, alhora, de la concentració i cura de totes les persones implicades. Cal tenir en compte que cada peça pesa ni més ni menys que 1.000 quilos i, en total, s’han de col·locar cinc pedres decoratives i un plafó central amb un medalló circular amb la inscripció ‘1904’.

Els motius decoratius, concretament, s’han fet tots de manera manual i la pedra treballada prové de Vinaixa, a les Garrigues, i és la mateixa que va escollir l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner a principis del segle XX. Talment com l’original, la mida total del nou capcer serà de 3,9 metres d’alçària i 4,8 d’amplada, i ha estat esculpit artesanalment pels picapedrers de l’empresa Pedra Maties de Solsona. Les pedres s’acabaran d’instal·lar demà dimecres i la totalitat de l’obra  a la casa reusenca s’enllestirà durant el mes de juny.

El capcer de la Casa Navàs va ser destruït  durant la Guerra Civil espanyola, arran dels múltiples bombardejos que va patir la capital del Baix Camp. Precisament, l’atac que va afectar la casa modernista construïda per Domènech i Montaner i el decorador Gaspar Homar es va produir el 26 de març de 1938. A un quart i mig de nou del matí, expliquen els historiadors, sis bombarders italians S-79 —coneguts com a ‘esparvers’— amb 48 bombes de cent quilos i 24 bombes incendiàries de vint quilos van colpejar durament la ciutat de Reus. L’atac va fer que la Casa Navàs perdés part de la façana i la teulada, a més de la torre i el capcer.

Algunes de les peces del capcer, caigudes al bell mig del Mercadal, van ser traslladades per la família propietària de l’immoble fins als masos que tenien als afores de la ciutat, on s’han guardat durant els últims vuitanta anys. La conservació d’aquestes peces ha estat clau per a la reconstrucció del frontispici, ja que ha permès als picapedrers reproduir els motius decoratius exactament igual que els originals.

Operaris col·locant les primeres pedres del capcer de la Casa Navàs de Reus