IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El cànnabis deixa restes de droga a la sang durant dues setmanes

Els consumidors de cànnabis tenen resta d'aquesta substància a la sang molts dies després d'haver-la consumit

Control de alcoholemia de la Guardia Civil.El consum de drogues, a diferència del de l'alcohol, pot generar positius dies després  | CatalunyaDiari.cat

Els conductors saben que no poden agafar el cotxe si acaben de fumar cànnabis. En canvi es poden trobar amb el problema que poden donar positiu en un control de drogues de la DGT fins i tot 15 dies després d'haver consumit. Aquest tipus de substàncies, a diferència de l'alcohol, es manté durant molt més temps a la sang i pot provocar un positiu tot i no manifestar els símptomes.  

L'expresident de la Societat Espanyola d'investigació en Cannabinoides, José Antonio Ramos explicava que «la presència del cànnabis pot durar a l'organisme fins a un mes perquè s'emmagatzemen en el teixit adipós, que el va alliberant». Cal recordar que el 9% dels positius són per cànnabis, la xifra estimada de població que consumeix habitualment aquesta droga

«És una persecució al consumidor habitual»

Les sancions per aquest tipus de positius són bastant més dures que les de l'alcohol. Aquí no existeix un límit permès i tots els conductors són multats amb 1.000 euros i se li retiren 6 punts del carnet. El subdirector de la DGT Juan Carlos González Luque justificava aquest fet dient que «és complicat establir un límit perquè són moltes substàncies».

Són moltes les veus que s'han aixecat en contra d'aquesta política de 'tolerància zero' de la DGT. Es considera que hauria d'haver-hi un mètode per detectar si la persona es troba sota els efectes d'un psicoactiu i evitar el que qualifica l'advocat Bernardo Soriano «d'una persecució al consumidor habitual».  

El Tribunal Constitucional va donar la raó a la DGT

Aquest fet va ser denunciat davant el Tribunal Constitucional, ja que es creia que l'Estat s'estava excedint en les seves competències. Els denunciats al·legaven que si no es veu afectada la conducció, no és comprensible que es castigui el «simple fet de tenir una substància dins l'organisme». Tot i això el TC va considerar que les sancions eren legals. 

En moltes ocasions, els sancionats es plantegen recórrer aquestes multes però es troben amb el problema que tot el procés els pot sortir més car. A més de renunciar al pagament reduït de 500 euros, és possible que les despeses d'uns 650 euros en advocats no serveixin per res, i que un cop esgotada la via contenciosa-administrativa, la reclamació no arribi a bon port.    

A més, els conductors han de veure com es poden enfrontar a un delicte de trànsit basant-se només en el criteri subjectiu d'un agent policial. Aquests tenen la potestat discrecional per decidir si un conductor es troba sota els efectes d'una droga si dona positiu en un 'drogotest'.  

drogotest
'Drogotest' per analitzar les substàncies estupefaents a la sang  | Cedida

 

Problemes pels consumidors terapèutics

Uns altres grans afectats per aquesta legislació són tots aquells malalts que consumeixen productes estupefaents com si fos un analgèsic, antiinflamatori o per combatre les nàusees i els vòmits. Encara que justifiquessin un consum medicinal, com que no existeix una regulació, continuen sent culpables.  

A més d'aquesta circumstància, alguns medicaments, com les benzodiazepines o els opiacis, donen positiu. La DGT si ha reconegut aquesta problemàtica i ha confirmat que si el conductor justifica amb una recepta mèdica el consum, es retiren les sancions, sempre de la via administrativa i no penal. 


Comentaris

envia el comentari