Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Possible fredorada la setmana que ve a Catalunya

El fred intens de l’est i nord d’Europa ens podria arribar de forma indirecta. Sembla que no vindria acompanyat de precipitacions i, per tant, no hi hauria nevades

La setmana que ve podríem tenir la primera fredorada de l'hivern
La setmana que ve podríem tenir la primera fredorada de l'hivern | Arxiu

 

Portem molts dies de monotonia amb sol, boires i molt fred de nit. Una tònica anticiclònica que sembla que a mitjans de la propera setmana es podria trencar. I és que els models apunten a que la massa d’aire molt fred que afectarà el nord i est d’Europa, on hi farà un ambient gèlid amb força nevades, podria afectar-nos de forma indirecta. Si això acaba passant, seria la primera fredorada important de l'hivern, tot i que sembla que no vindria acompanyada de nevades.

Segons els mapes actuals, la temperatura, que remuntarà transitòriament el dia de Reis arreu, sembla que començaria a baixar a partir del mateix proper dilluns. No seria fins dimecres, però, que els termòmetres es començarien a desplomar amb més ganes amb l’arribada de la massa d’aire més freda.

Tot plegat vindrà donat pel fet que l’anticicló es situarà al centre i nord d’Europa en forma d’omega, impulsant cap a casa nostra part de l’aire molt fred que hi ha al centre del continent. No obstant, encara queden dies i els mapes no es posen d’acord sobre si ens acabarà afectant de ple o no la fredorada, així que haurem d’anar seguint amb molta atenció l’evolució de la situació i els possibles canvis.

El fred serà molt viu la setmana vinent
El fred serà molt viu la setmana vinent | @eliaslm84

 

Les temperatures poden baixar fins a 10º o més al Pirineu

Aquesta entrada d’aire fred vindria de component nord-est, és a dir, de gregal, i faria baixar bàsicament les temperatures màximes, ja que les mínimes ja estan sent molt baixes aquests dies i, probablement, no es baixarà més d’aquests -5º, -6º o -7º que s’estan donant a l’interior i que fan que les glaçades arribin a la mateixa línia de la costa.

Les zones que més patiran aquesta brusca baixada dels termòmetres seran les de muntanya, ja que amb l’anticicló hi ha hagut inversió tèrmica i els valors han estat, inclús, positius a alta muntanya, mentre que a les valls hi ha fortes glaçades. D’aquesta manera, al Pirineu el descens pot ser de fins a 10º o 12º respecte als valors que tindrem el diumenge de Reis, quan s’espera un pic de temperatures. En general, tindrem temperatures per sota dels normals per l’època.

A la resta no baixarien tant, però el fred viu de ple hivern també hi arribarà. Sembla que el fred intens es mantindria els següents dies amb ambient hivernal, si bé les temperatures anirien remuntant passat el cap de setmana.

Les precipitacions es poden prendre una calma aquest desembre
Les precipitacions es poden prendre una calma aquest desembre | Arxiu

 

Les nevades hauran d’esperar

Pel que fa a les precipitacions, per ara aquesta entrada d’aire fred seria força seca, així que no s’esperen ni pluges ni nevades, si bé al Pirineu podrien caure alguns xàfecs de neu, més probables a la cara nord. Aquesta àrea està molt pelada de neu a aquestes alçades i fa falta una bona nevada. La bona notícia és que les temperatures seran prou baixes com per fabricar neu amb els canons.

En el cas que hi hagués alguna precipitació fora del Pirineu, la cota de neu es situaria entorn els 500 metres, si bé alguns mapes la fan baixar fins els 200. Tot plegat, però, encara és molt incert i, per tant, ho haurem d’anar confirmant en properes previsions, ja que, de ben segur, hi haurà canvis, ja sigui perquè la fredorada no ens afecta finalment com perquè al final tinguem un bon episodi de fred.