Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dona pensativa davant d'una sucursal de CaixaBank.

'És possible que hagis rebut...': CaixaBank alerta els clients d'una nova estafa

CaixaBank ha alertat els seus clients d'una nova tècnica amb què intenten estafar per tot Espanya aquests dies

CaixaBank ha avisat al seu bloc que, en els últims mesos, és possible que hagis rebut un missatge de WhatsApp molt peculiar. En aquest missatge se't poden arribar a oferir diners, amb l'únic requisit de donar 'M'agrada' a una publicació. En altres casos el que es demana és seguir un determinat perfil a les xarxes socials.

Encara que pugui semblar una ganga, CaixaBank demana tenir molta cura. Si a tu t'ha arribat, ets davant d'una estafa coneguda com el frau dels 'M'agrada'. Una nova tècnica que ha arribat a causar pèrdues de fins a 18.000 euros a algunes de les víctimes.

Un home amb vestit i corbata blava fent un gest de desaprovació amb el polze cap avall davant d?una sucursal de CaixaBank.
Si reps un missatge com aquest, desconfia totalment | Google Maps, Getty Images de Luis_Molinero, catalunyadiari.com

CaixaBank alerta dels perills de l'estafa dels 'M'agrada'

L'estafa dels 'M'agrada', explica CaixaBank, comença amb un missatge a WhatsApp, que sovint es remata a Telegram. I és que els estafadors troben en aquesta plataforma la manera de desaparèixer fàcilment i sense deixar rastre. El procés sol seguir aquests passos:

Missatge inicial: Un contacte desconegut us ofereix una feina senzilla. Sovint es presenten com a representants d'empreses que busquen augmentar la visibilitat a les xarxes socials. L'oferta sol consistir a donar un “M'agrada” a publicacions o seguir perfils, amb la promesa d'un pagament.

Prova inicial: Et demanen fer una tasca de prova i rebràs una petita quantitat a través de Bizum. Això es fa perquè confiïs a l'oferta.

Pagament i captura de pantalla: Un cop completes la tasca, has d'enviar una captura de pantalla. L'estafador et paga com a prova que la feina és real i senzilla.

Una dona gran amb expressió de sorpresa davant d'un edifici de CaixaBank.
Els estafadors intentaran guanyar-se la teva confiança per tots els mitjans | Google Maps, Getty Images Signature de Willowpix, catalunyadiari.com

Transició a Telegram: L'estafador us porta a Telegram, on us assigna un codi de treball. Allà, altres usuaris, que solen ser perfils falsos, comenten sobre els guanys.

Millora de l'oferta: A Telegram, us ofereixen guanyar grans sumes de diners a canvi d'unir-vos a un grup de treball. Et demanen invertir diners per guanyar encara més, però és un parany. Els diners que inverteixes no et tornaran mai i simplement finança el frau d'altres víctimes.

Desaparició: Un cop hagis realitzat una transferència significativa, els estafadors desapareixen sense deixar rastre.

CaixaBank alerta: pots acabar sense diners i acusat

L'estafa dels 'M'agrada' no només pot buidar-te la butxaca, sinó que també pot tenir conseqüències legals. En participar en aquestes activitats, podríeu ser considerat cooperador necessari en un delicte d'estafa.

Això és particularment preocupant si heu transferit diners a altres usuaris enganyats o si no heu denunciat l'estafa. A més, els missatges d'estafa sovint s'envien de manera massiva. Això pot afectar persones vulnerables, com ara adolescents o grans en situacions econòmiques difícils.

Una dona utilitzant un caixer automàtic de Caixabank amb un disseny modern i una pantalla que mostra el rostre.
L'objectiu final és accedir a la teva informació bancària i als teus comptes | Europa Press

Com actuar davant d'aquesta estafa?

Si reps un missatge d'un contacte desconegut que us ofereix diners a canvi d'una tasca en xarxes socials, seguiu aquests passos:

No responguis: Ignora el missatge i no proporcionis informació ni diners.

Reporta el missatge: Si ja has estat enganyat, informa l'INCIBE i reporta l'usuari a WhatsApp i Telegram.

Protegeix la teva informació bancària: Si has proporcionat informació bancària, contacta immediatament amb la teva entitat financera per prendre mesures.

Recopila evidències: Guarda totes les proves possibles, com ara captures de pantalla i converses.

Denúncia a les autoritats: Presenta una denúncia a la Policia Nacional, Guàrdia Civil, Mossos d'Esquadra o Ertzaintza.

Cerca informació: Utilitza Google Dorks per cercar si la teva informació personal ha estat publicada. Si la trobes, sol·licita la seva eliminació o denúncia a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades si cal.