Passada la ressaca electoral, s'obren ara setmanes d'especulacions i de noms que podrien ocupar els càrrecs principals del Parlament —això s'ha d'aclarir, com a molt tard, el 12 de març— i del Govern —en unes negociacions que, en el pitjor dels casos, podrien durar mesos. Amb tot, però, ERC, la formació que, si res no es torça, liderarà el Govern de Catalunya, vol treballar per un acord que ho englobi tot: la formació del Govern i la seva composició, la presidència del Parlament i, fins i tot, un acord de pressupostos que afavoreixi un inici potent de legislatura.
La presidència del Parlament serà amb tota probabilitat per a JxCat
Una de les primeres incògnites que tocarà resoldre és la de qui presidirà el Parlament de Catalunya. En els darrers mandats, el càrrec ha pertocat als republicans: l'acord de coalició de CDC i ERC el 2015 ho preveia així perquè el d'Oriol Junqueras tenien menys força electoral que els convergents —Carme Forcadell va ser proposada per ERC—; i el 2017, el fet que JxCat quedés per damunt dels republicans va donar la presidència de la Generalitat als de Carles Puigdemont mentre que la del Parlament va ser per al republicà Roger Torrent.
Ara, han girat les tornes: ERC va obtenir el passat diumenge 33 escons, un més que JxCat, a qui també va derrotar en vots. L'independentisme suma i tot apunta que arribarà a un acord de Govern, de manera que si la presidència de la Generalitat és per a Pere Aragonès, semblaria lògic que la de la cambra catalana fos per a JxCat. Val a dir, però, que algunes veus de l'independentisme ja pressionen perquè els republicans l'ofereixin a la CUP i, en concret, a la seva cap de files Dolors Sabater.
Josep Costa o Meritxell Budó, les dues opcions de JxCat per presidir el Parlament
L'opció cupaire, però, té per ara ben poques opcions i a Junts per Catalunya ja s'ha obert el conflicte per decidir qui dels seus diputats podria ser un bon president del Parlament. Hi ha dos clars candidats i caldrà veure qui s'imposa. D'una banda, el secretari primer de la cambra en l'anterior mandat (2018-2020), Josep Costa. El polític nascut a Eivissa no s'ha afiliat a JxCat, és independent i, tot i anar 19è a la llista per Barcelona, ha quedat fora del Parlament. Ara bé: quan Carles Puigdemont renunciï a l'acta, Costa serà escollit diputat i podrà optar a la presidència del Parlament.
L'altra candidata també és ben coneguda: es tracta de la consellera de Presidència i portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó. Bona part de JxCat veu amb bons ulls l'opció Budó, que segons 'El Confidencial' va pactar amb Laura Borràs el seu suport a les primàries del partit a canvi de ser proposada per aquest càrrec en cas que la presidència del Parlament recaigués en JxCat. Sembla que la consellera té força suports dins del partit i que el seu perfil podria ser més favorable a comptar amb l'OK d'ERC, que ha mantingut fortes tensions amb Josep Costa en el mandat anterior.