IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

👉 El Govern esperarà al cap de setmana abans de prendre decisions més dràstiques

Alerten de possibles repunts de la meningitis i el xarampió

Són les conseqüències indirectes de la crisi del coronavirus

Imatge dels passadissos de l'Hospital Clínic de Barcelona, 30 de març de 2020
Els recursos mèdics s'han destinat en les darreres setmanes, de manera prioritària, al coronavirus. | CatalunyaDiari

El fortíssim impacte a l'Estat espanyol —i arreu— del coronavirus ha fet que, en les darreres setmanes, la pràctica totalitat dels recursos mèdics s'hagi destinat al combat contra aquesta malaltia. Això ha obligat a desatendre altres prestacions mèdiques no tan urgents, però que poden tenir notables conseqüències pel que fa als pacients.

L'Associació Espanyola de Vacunologia ha alertat del risc de creixement, en els propers mesos, dels casos de meningitis i de xarampió. La causa principal d'aquest avís és el fet que ha disminuït de forma rellevant el nombre de vacunacions —els metges encarregats han estat requerits per fer altres tasques en motiu de la crisi sanitària de la covid-19—, cosa que, segons es tem, pot fer incrementar els contagis per aquestes dues dolències.

La meningitis i el xarampió, possibles perills

La majoria de les meningitis estan causades per virus, però també poden ser provocades per bacteris i, més rarament, per paràsits i fongs. La infecció no sol produir malaltia; de fet, algunes persones poden transportar aquest bacteri en el seu nas i gola sense patir-la: són els portadors asimptomàtics, en una característica que ens recorda molt alguns casos de coronavirus. Quan es produeix la malaltia, els símptomes principals són la febre i la presència d'una erupció cutània característica.

Per la seva banda, el xarampió és una infecció viral respiratòria altament contagiosa, els símptomes inclouen febre, tos, conjuntivitis i una erupció cutània extensa en tot el cos. Lamentablement en les últimes dècades, els temors infundats sobre la vacuna l'han portat a ressorgir com un perill de salut a tot el món, amb un nombre creixent de casos en adolescents i adults, destaquen els investigadors, dirigits per la doctora Thelma Xerri, del Departament de Medicina de l'Hospital Mater Dei, a Malta.

L'any passat, el nombre global de morts per xarampió va arribar als 110.000 persones, la majoria d'elles nens petits. Les complicacions del xarampió poden ser moltes i variades, i poden arribar a ser greus si no es controlen.


Comentaris

envia el comentari