Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El pou al que va caure Julen no tenia permisos ni estava precintat

El govern andalús no té constància de cap sol·licitud de sondatge a la zona on va precipitar-se el menor

Excavadoras abriendo túnel málaga
S'ha iniciat l'excavació d'un túnel paral·lel al pou on va caure Julen | Sudelegació del govern de Màlaga

 

La Junta d'Andalusia assenyala que el pou al qual hauria caigut el menor de dos anys, Julen, el passat diumenge a Totalán, Màlaga, no disposava de permisos perquè no complia els requisits exigits per la normativa. De fet, ni a l'àrea de Mines ni a l'àrea d'Aigües de l'Administració existeix constància de cap perforació destinada a buscar aigües subterrànies.

Per excavar un pou d'aquestes característiques cal explorar primer si hi ha una bossa d'aigua subterrània i, per fer-ho, és necessari complir amb una sèrie de tràmits i comunicacions amb l'Administració. A més, segons 'España Diario', s'ha de presentar un projecte tècnic elaborat per un especialista de mines subterrànies o un especialista de mines sobre sondatge.

El govern andalús no té constància de cap sol·licitud per sondar a la zona on va precipitar-se Julen. En aquest sentit, Fernando Ferragut, responsable de la Subdirección de Gestión de Dominio Público Hidráulico y de Calidad de las Aguas, insisteix també a no tenir cap informació legal referent al pou.  A més, Ferragut afirma que qualsevol sondatge hauria d'estar precintat i senyalitzat  amb qualsevol sistema que en garanteixi l'absoluta seguretat. 

Ni tapat ni senyalitzat

Imagen del pozo por el que se cayó Yulen, de 2 años, en Totalán, Málaga
El forat hauria d'haver estat precintat de manera fiable i seguint la normativa | CatalunyaDiari.cat

 

Des de l'empresa que opera a Andalusia, 'Pozos y Proyectos Mineros', expliquen que pel correcte tractament d'un sondatge de tals característiques cal aplicar el Reglament General de Normes Bàsiques de Seguretat Minera, segons la qual «tota excavació perillosa abandonada ha de quedar precintada de manera eficaç o separada de les propietats veïnes per tal que ningú en cap cas pugui endinsar-s'hi». 

[predef]app-catalunya-diari-159[/predef]

El pou que ara s'investiga, a més de no tenir permisos, no comptava amb els mitjans i aparells necessaris per evitar caigudes de persones o materials dins seu. «La superfície de la Conca Mediterrània —que depèn de la Junta d'Andalusia— és de més de 18.000 quilòmetres quadrats i, per tant, és gairebé impossible controlat tots i cadascun dels pous que s'hi realitzen», assegura Fernando Ferragut. «Hi ha milers de pous i, probablement, d'il·legals també n'hi ha», finalitza.