La matinada del passat divendres, 8 de febrer d'aquest 2019, l'Ajuntament de Prades va apagar els llums del municipi per deixar a la vista un dels cels estrellats més impressionants que es recorden.
En el marc de la gravació del documental 'El Cel de Prades', que està duent a terme el reconegut Carlos Uriarte i que serà exhibit al Centre d'Interpretació de les Muntanyes de Prades els pròxims mesos, la vila vermella es va quedar a les fosques durant dues hores.
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
La nit més fosca dels darrers anys
La nit del passat divendres, va convertir Prades en l'escenari ideal pels amants de l'astronomia. La foscor va assolir màxims històrics amb registres de 21,20 mag/arcsec2 al bell mig de la plaça major de la vila; uns valors excepcionals donada la proximitat geogràfica de Tarragona, Reus, Lleida o Barcelona.
Aquestes condicions de foscor són tan bones per l'efecte de l'anticicló, el qual estabilitza les diferents capes de l'atmosfera, a més de no haver-hi la lluna, que és una altra font de contaminació lumínica. L'anticicló i la bonança nocturna permet que es pugui fotografiar amb més nitidesa les constel·lacions, la via làctia i els planetes. Tot plegat fa que la nit d'aquest cap de setmana tingui valors de foscor fantàstica com el de diferents indrets de la península.
El divulgador, astrofotògraf i impulsor del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, Aleix Roig, va aprofitar aquesta vetllada única per fotografiar els centenars de milers d'estels que cobrien el cel de Prades, així com les diferents constel·lacions visibles, compartint-les al seu compte d'Instagram. La imatge mostra la constel·lació d'Orió (amb M42), el Taure (amb el cúmul obert de les Plèiades, M45) entre altres objectes clàssics d'hivern.