La naturalesa ens deixa meravellosos espectacles visuals. Un d'ells, és la pluja d'estels. Un esdeveniment natural que es podrà observar arreu del territori aquest mes d'agost. Però, des d'on és el millor lloc per gaudir d'aquest fet?
El municipi de Prades reuneix molts dels ingredients per gaudir de la pluja d'estels. El cel nocturn del municipi del Baix Camp ofereix uns indicadors de transparència i estabilitat atmosfèrica ben superiors a altres zones de la península.
Això fa que sigui un lloc ideal per observar-la en combinació de nits sense Lluna. La qualitat del cel de les Muntanyes de Prades i el Montsant ha merescut la certificació com a Espai de Medi Nocturn Protegit. A més, ben aviat esdevindrà part de la nova Destinació Turística Starlight 'Muntanyes de Prades i Serra del Montsant'.
El Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades compta amb una estació automàtica de detecció de meteors i ja n'està detectant centenars diàriament. L’estació forma part d’un projecte de recerca científica internacional.
Millora de qualitat del cel nocturn
Prades i municipis dels voltants s'han unit per millorar la qualitat del cel nocturn de les muntanyes de Prades i de la Serra del Montsant. S'han anat substituint els fanals de llum blanca per uns de LED PC Ambre, unes lluminàries que tenen una incidència positiva en la salut i en l'ecosistema.
En aquest context, aquells qui busquin caçar les pluges d'estels els hi serà més fàcil amb l'ajuda de guies astronòmics certificats. Els aconsellaran com fer-ho, ajudant-los a interpretar el cel en directe i la identificació d'altres objectes que observarem, com ara el pas de l'Estació Espacial Internacional.
Què són les pluges d’estels?
L’estiu és un molt bon moment per gaudir de les nits estrellades sota un cel fosc. És un moment que convida a deixar córrer el temps i contemplar el meravellós univers que ens envolta.
Les pluges d'estels o de meteors són un dels fenòmens més espectaculars d'observar durant les nits d'estius. Un fet que succeeix quan el nostre planeta travessa una regió de la seva òrbita, on hi ha milers de petits fragments, que són les restes d'un cometa o d'un asteroide que ha passat per aquesta regió.
En passar per aquesta zona, els petits fragments es desintegren a l'entrar en contacte amb l'atmosfera de la Terra formant un flaix de llum al cel. Això s'anomena estel fugaç i, si el fragment és prou gran, esdevé més persistent i pot observar-se durant uns segons, deixant un rastre de llum verdosa, i es transforma en un bòlid.
En molt poques ocasions, aquests objectes són prou grans per no desintegrar-se del tot. Si acaben impactant sobre la superfície terrestre, en aquest cas parlaríem d'un meteorit.
Les pluges d'estels més espectaculars de l'any les ubiquem al desembre, amb la dels Gemínids, i a l'agost, la dels Perseids. Aquesta darrera pluja, coneguda com les Llàgrimes de Sant Llorenç, per la seva màxima activitat al voltant de Sant Llorenç, és favorable gràcies a les bones temperatures i el període vacacional.
A més, els Perseids, coincideix amb la pluja de meteors dels Delta Aquàrids. Una pluja d'estels força activa a finals de juliol. En aquest sentit, es recomana aprofitar el doble espectacle de la primera quinzena d'agost amb dues pluges de meteors.
Com observar les pluges d’estels d’aquest estiu?
La primera quinzena d'agost reunirà els millors dies per observar la pluja d'estels. Durant aquest període, cal aprofitar les nits sense Lluna, ja que són les més fosques i és imprescindible sortir de les ciutats i desplaçar-nos a un cel fosc per tal de gaudir-ne.
Per exemple, una nit fosca des de Prades ens permetrà veure fins a 3.000 estrelles, mentre que des de Barcelona, només unes 20.
Si a més a més hi trobem un Parc Astronòmic, com el cas de Prades, ens assegurem que gaudirem de l'espectacle de la mà d'astrònomes professionals amb gran experiència.
Al Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades es podrà gaudir de sessions introductòries en un planetari, una sessió d'audiovisuals amb tota l'actualitat científica. També hi haurà una observació a través de telescopis de gran diàmetre, una ruta interpretada per les constel·lacions i la seva mitologia.
Tot plegat guiat per un equip de joves apassionades per la ciència que tenim com a objectiu principal la protecció del cel fosc i l’estímul de vocacions científiques entre nenes i noies.